Ruski fond: Na Torlaku pokrenuta proizvodnja Sputnjik V vakcine protiv koronavirusa

Na institutu Torlak je pokrenuta proizvodnja vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve (Sputnik V) i u budućnosti će moći da se izvozi u države regiona, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI), a prenosi Sputnjik.

Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa Foto: Srđan Ilić

„RFPI i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik Ve. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima“, saopštili su u Fondu.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona. 

„U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta Torlak u Srbiji je u kratkom roku uspešno pokrenuta proizvodnja vakcine  Sputnjik Ve. Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu“, izjavio je direktor ruskog Fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsetio da se od početka ove godine preparat aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmere vakcinacije mogu biti značajno uvećane.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović saopštio je početkom meseca da je Institut Torlak danas potpisao sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum koji će omogućiti proizvodnju vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V u Srbiji.

Izvor: Sputnjik