Ruski premijer Dmitrij Medvedev podneo ostavku i raspustio vladu

Ruski premijer Dmitrij Medvedev saopštio je danas da je podneo ostavku i da raspušta vladu, prenose ruske agencije.

Vladimir Putin i Dmirij Medvedev Foto:kremlin.ru

Kako navodi agencija Tass Medvedev je podneo danas ostavku predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi agencija AP.

"Mi kao vlada Ruske Federacije treba da damo predsedniku naše zemlje sredstva da preduzme sve mere koje se nameću. Zbog toga cela vlada podnosi ostavku", rekao je Medvedev, prenose ruske agencije. 

Kandidat za premijera - dosadašnji direktor poreske uprave

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je šefa poreske uprave Mihajla Mišustina za novog ruskog premijera, saopštio je danas Kremlj.

Pedesettrogodišnji Mišustin radi u Vladi od 1998. Na čelu je Savezne poreske uprave od 2010, a tokom tog perioda nije se mnogo isticao u javnosti.

Tass dodaje da je Putin zahvalio Medvedevu za njegov rad i da će ga imenovati za zamenika predsedničkog Saveta za bezbednost.

Putin je zatražio od kabineta Medvedeva da nastavi rad dok se ne formira nova vlada.

Medvedev je dugogodišnji Putinov saradnik, a na mestu premijera je od 2012. godine. Četiri godine pre toga bio je predsednik države od 2008-2012, kada je Putin bio premijer zemlje.

Do ostavke je došlo nekoliko sati nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin održao govor o stanju nacije i predložio niz izmena Ustava, a po jednoj od njih, međunarodno pravo imalo bi snagu u Rusiji samo ukoliko ne protivureči ruskom Ustavu.

Te izmene i dopune bi trebalo da ojačaju pravni sistem zemlje, a o njima će se odlučiti na referendumu, rekao je Putin u godišnjem obraćanju naciji u parlamentu.

Putin je takođe predložio da se Ustavom zabrani da visoki državni funkcioneri - senatori, poslanici, premijer, potpredsednici vlade i ministri imaju i drugo državljanstvo ili stalni boravak u drugoj zemlji.

On je naveo da nije protiv da se razmotri i isključivanje reči "uzastopno" u delu koji određuje mogućnost obavljanja funkcije predsednika više od dva mandata. Naveo je da ne smatra da je ta izmena principijelna, ali da nije protiv nje.

Ustav Rusije sada utvrđuje da predsednik države ne može obavljati tu funkciju duže od dva uzastopna mandata.

Naveo je da Rusija treba da ostane jaka predsednička republika, tako da šef države ima pravo da smenjuje premijera, ministre, federalne sudije i sudije Ustavnog suda, kao i da rukovodi resorima odbrane, policije i specijalnim službama.

Taj predloženi potez se vidi kao deo Putinovih napora da izgradi novi snažniji položaj za sebe da ostane na čelu kada istekne njegov sadašnji predsednički mandat 2024. godine, prenosi AP.

Izvor: Beta