Rusko ministarstvo: Odbačene optužbe za trgovinu drogom protiv ruskog istraživačkog novinara

Optužbe protiv ruskog istraživačkog novinara Ivana Golunova za navodnu trgovinu drogom povučene su, saopštilo je danas rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Golunov je priveden u četvrtak u centru Moskve pošto je kod njega navodno pronađeno oko četiri grama sintetičke droge mefedrona. Saopšteno je i da su suspendovani pripadnici policije koji su učestvovali u hapšenju novinara, kao i da će Ministarstvo će od predsednika Vladimira Putina zatražiti da šef za borbu protiv trgovine narkoticima Moskve bude smenjen.

Ivan Golunov

"Golunov će danas biti oslobođen iz kućnog pritvora i optužbe protiv njega su povučene", saopštio je ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev, dodajući da će mera kućnog pritvora biti ukinuta zbog odsustva dokaza da se Golunov bavio prodajom narkotika.

Advokati su rekli da je policija Golunova tukla u pritvoru, kao i da brojni elementi ukazuju da mu je droga podmetnuta. 

EU i OEBS pozdravili odbacivanje optužbi protiv Golunova

Portparolka Evropske Unije Maja Kocijančič je svom Tviter nalogu navela da je odluka ruskih vlasti da povuku prijavu protiv Golunova pozitivna, ali i izrazila zabrinutost zbog „kočenja“ slobode medija u Rusiji.

„Odluka o povlačenju tužbe protiv istraživačkog novinara Ivana Golunava je pozitivan rezultat u ovom konkretnom slučaju. Međutim trend oko medijskih sloboda je dalje zabrinjavajući. Nezavisni i kritični glasovi su neophodan deo svakog dinamičnog društva”, napisala je Kocijančić na Tviteru i dodala da novinari moraju biti slobodni da rade svoj posao.

Predstavnik OEBS-a za Medije Arlem Dezir takođe je na Tviteru pozdravio povlačenje krivične prijave protiv Golunova i odbacivanje prijave nazvao je „odličnim vestima”.

„Optužba je bila bez osnova i nikad nije ni trebalo da bude uhapšen. Mobilizacija za njegovo oslobađanje i slobodu štampe je bila impresivna”, napisao je Dezir na svom Tviteru.

Slučaj je privukao veliku pažnju i u Rusiji i u inostranstvu, najviše zbnog sumnji da je Golunov uhapšen zbog rada za nezavisnom portalu Meduza, na kome je pisao o korupcionaškim aferama i krizi u Moskvi.

Informativni sajta Meduza je preneo da je Golunov mesecima dobijao preteće poruke zbog priče na kojoj je radio.

U Moskvi i Sankt Peterburgu održani su i protesti na kojima je zatraženo oslobađanje Golunova, a u Moskvi je i za sutra najavljen protest podrške.

Danas je objavljeno i da su tri vodeća ruska lista Vedomosti, RBK i Komersant pružila podršku Ivanu Golunovu, tako što su na naslovne strane stavile tekst sa naslovom "Mi smo Ivan Golunov". Ove novine su u zajedničkom saopštenju navele da je hapšenje novinara sumnjivo. 

"Dokazi koje je policija predočila su sumnjivi. Ne isključujemo da su pritvor i hapšenje Golunova povezani sa njegovim profesionalnim aktivnostima", piše u saopštenju koje su objavile ruske novine.

Istraživački novinar nezavisnog portala "Meduze" Golunov uhapšen je u centru Moskve 6. juna kada je išao na poslovni sastanak. U policijskom saopštenju piše da su Golunovu tada pronašli sintetičku drogu meferdon u rancu, a da je prilikom pretresa stana, koji je obavljen kasnije, pronađeno još droge i vagice, što ukazuje na to da je novinar bio uključen i u trgovinu narkoticima. 

Dva dana nakon hapšenja on je optužen za prodaju narkotika u velikim razmerama, na osnovu čega mu  mu je sud odredio kaznu kućnog pritvora na dva meseca.

Golunov je sve optužbe negirao, tvrdeći da je krivično delo “montirano” i da je povezano sa njegovim istraživanjima o pogrebnom biznisu, čiji dohoci idu visokim činovnicima iz bezbednosnih struktura.

Izvor: Beta, Insajder