Sa francuskom kompanijom potpisan ugovor o izradi dokumentacije za izgradnju beogradskog metroa

Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje metroa u Beogradu potpisali su danas predstavnici gradske uprave, javno-komunalnog preduzeća "Beogradski metro" i francuske kompanije "Ežis".

Potpisivanje ugovora o izradi dokumentacije za izgradnju beogradskog metroa

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministarka građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni.

"Potpisivanjem komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa realizujemo donaciju Vlade Francuske i započinjemo realizaciju najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra", rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Najavila je da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 kilometara, sa 60 stanica.

"Beogradski metro jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa Srbije i Francuske, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Emanuelu Makronu. Ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati. U pitanju je investicija značajna za dalji razvoj naše zemlje, jer kriza će proći, a ekonomija i investicije moraju da idu napred", rekla je ministarka.

Vesić je naveo da se na izgradnju beogradskog metroa čeka pola veka, i da će krajem sledeće godine započeti izgradnja zahvaljujući saradnji gradske uprave sa Vladom Srbije.

"Govorimo o projektu od nacionalnog značaja, čija realizacija ne bi bila moguća bez podrške predsednika i Vlade. Nema rukovodeće garniture koja nije obećavala metro, ali ova vlast će pomoći u realizaciji projekta", rekao je on.

Podsetimo, izjаva o nаmerаmа o projektu beogrаdskog metroа između Vlada Srbije i Francuske i Grаdа Beogrаdа potpisana je sredinom jula 2019. godine u okviru posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Prethodno je još 2011. godine sa Vladom Francuske potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine.

Francuska kompanija "Ežis" je 2019, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj, kako je tada saopšteno, je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Prema procenama izgradnja prve linije metroa, koštaće 1,8 milijardi evra, dok će druga linija iznositi 2,2 milijarde evra.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik-Mirijevo, dužine 21,3 kilometara, sa 23 stanice i Linija 2, železnička stanica Zemun-Mirijevo, dužine 19,2 kilometara, sa 20 stanica.

Početkom februara 2020. Skupština Srbije usvojila je poseban zakon (leks specijalis) kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, kao i rekonstrukcija pruga.

U ovom zakonu navodi se i da se će se za sve ove projekte primenjivati Zakon o javnim nabavkama osim ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno kao i da u hitnim slučajevima Vlada može doneti odluku da se za izbor strateškog partnera ne primenjuju pravila o tenderu.

Izvor: Beta, Insajder