Šabić dobio sertifikat za pristup državnim tajnama

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da mu je direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka uručio bezbednosni sertifikat za pristup i korišćenje tajnih podataka najvišeg stepena – „državna tajna“. Poverenik se pre više od mesec dana oglasio saopštenjem da do daljnjeg ne može da pristupi određenim poverljivim dokumentima neophodnim za obavljanje nekih od najdelikatnijih zadataka iz njegove nadležnosti jer mu nije izdat nov sertifikat.

Poverenik Rodoljub Šabić

Šabić je tom prilikom upozoravao da Bezbednosno-informativna agencija uz kršenje Zakona o tajnosti podataka prolongira izdavanje sertifikata, a bez opravdanih razloga.

„Izdavanje sertifikata je uz to pravi, dobar odgovor na negativnu kampanju koju su u saradnji sa par tabloida vodila neka ministarstva protiv Poverenika. Da bi prikrila ili relativizovala propuste i nezakonitosti u svom radu na koje je Poverenik ukazivao, nisu se ustručavali, da zloupotrebljavajući nastalu situaciju, čak u zvaničnim saopštenjima za javnost iznose neistine da je Povereniku ’bezbednosni sertifikat uskraćen iz zakonom predviđenih razloga’, što je svakako daleko ispod najnižeg prihvatljivog ponašanja u odnosima između državnih organa“, napomenuo je Poverenik.

U saopštenju se dodaje da je izdavanjem sertifikata okončana situacija u kojoj je, bar privremeno, Poverenik bio lišen jedne od pretpostavki nužnih za obavljanje funkcije.

Ovo je, nakon stupanja na snagu Zakona o tajnosti podataka, treći put da Poverenik dobija najviši bezbednosni sertifikat. Inače, kako se napominje, izdavanje ovog sertifikata podrazumeva prethodnu posebnu bezbednosnu proveru, najrigorizniju od onih koje su predviđene Zakonom.

Inače, postupak sertifikacije za pristup tajnim podacima sprovodi Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka po zahtevu organa javne vlasti. Prema Zakonu o tajnosti podataka, Povereniku je za uvid u određene informacije najvišeg stepena tajnosti neophodan sertifikat o bezbednosnoj proveri koji izdaje Kancelarija Saveta.

Novinari Insajdera pokušali su ranije da dobiju odgovor od direktora BIA Bratislava Gašića zbog čega se odugovlači postupak izdavanja ovog sertifikata Povereniku, međutim Gašić je rekao da je na putu, a iz Vladine Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost odgovor na isto pitanje nije stigao.

Optužbe za politikanstvo i političke ocene

Poverenik je nedavno bio suočen s optužbama koje su dolazile iz Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane.

Poverenik je upozorio građane na oprez kada je u pitanju korišćenje aplikacije "Izabrani doktor" koju je promovisalo to Ministarstvo i ukazao da nije bio konsultovan prilikom izrade aplikacije, usledilo je uvredljivo saopštenje Ministarstva u kome je Šabić optužen za politikantstvo.

A nakon što je Šabić doneo rešenje kojim se zаbrаnjuje obrаdа podаtаkа iz privatnih telefona zaposlenima u Vojsci bez sudskog naloga, Ministarstvo odbrane je saopštilo da Poverenik ne treba da komunicira sa ovim Ministarstvom putem medija i da ne treba da Ministarstvo doživljava kao političkog protivnika.

Ministarstvo odbrane je ocenilo i da Šabić ne može da se uzdrži od političkih ocena i napada.

Izvor: Insajder