Šabić zabranio sprovođenje odluke ministra odbrane, Ministarstvo: Mogao je da zabrani da izdajemo vozačke dozvole

Sve je više slučajeva koji ukazuju na to da vlasti ignorišu odluke i onemogućavaju rad poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića. Nakon što mu BIA bez obrazloženja nije produžila bezbednosni sertifikat, Ministarstvo odbrane oglušilo se, tvrdi Poverenik, na njegova upozorenja o nezakonitosti naredbe ministra odbrane Aleksandra Vulina. Istovremeno, Šabić je upozorio da nadležno ministarstvo nije tražilo njegovo mišljenje o leks specijalis za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, a godinama postoji praksa institucija obaveznih da daju podatke da rađe plaćaju kazne, nego da odgovore na zakonske obaveze.

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo je rešenje kojim se Ministarstvu odbrane zabranjuje obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim privatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima, bez sudskog naloga, na osnovu izjave koju, na osnovu naređenja ministra odbrane, potpisuju zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane. Ministarstvo je odgovarajući navelo da su tvrdnje poverenika - nerazumljive.

U prijavi koju je Šabić prethodno podneo navodi se da je ministar odbrane Aleksandar Vulin  izdao naređenje kojim se svim zaposlenima u Vojsci i Ministarstvu naređuje da potpišu pristanak da im, u slučaju nepoštovanja zabrane unošenja telefona u određene prostorije, telefon budu privremeno oduzet i pregledan.

Vojni sindikat Srbije tvrdi: Ministar odbrane naredio da se zaposlenima oduzmu privatni telefoni

Ministarstvo odbrane priznaje da naređenje o oduzimanju privatnih telefona zaposlenih postoji

Poverenik pokrenuo nadzor zbog naredbe ministra odbrane

Šabić je naveo da se sredstva komuniciranja mogu, po Ustavu i zakonu, proveravati samo na osnovu sudske odluke, a da pristanak koji je neko dao u izjavi ne može da predstavlja valjan osnov za obradu podataka.

Takav pristanak, prema oceni poverenika, ne može se smatrati pristankom obradu podataka o ličnosti, „ne samo iz formalnih razloga, već ni iz suštinskih, jer ne predstavlja slobodno datu izjavu volje, kako zbog subordinacije u odnosu između zaposlenih i poslodavca, tako i zbog konkretnih pitanja, koja dispoziciju samih lica isključuju“.

„Pristanak za obradu podataka o ličnosti mora predstavljati slobodno datu, neuslovljenu i nedvosmislenu izjavu volje lica, koje je na adekvatan način i blagovremeno informisano o svim aspektima obrade njegovih podataka, i koje ne sme trpeti nikakve posledice u slučaju uskraćivanja ili opoziva pristanka, što ovde očigledno nije slučaj“, podseća poverenik.

Kako se dodaje, činjenica je da je Izjava sačinjena na osnovu naređenja ministra, koje nije dostavljeno Povereniku, iako je to traženo, a koje, prema navodima Vojnog sindikata Srbije, nosi oznaku "Vojna tajna – poverljivo" još više govori u prilog navedenom.

Šabić navodi i da je prethodno upozorio Ministarstvo na nepravilnosti u obradi podataka i obavezao ga da se izjasni o preduzetim merama i planiranim aktivnostima za otklanjanje tih nepravilnosti i zatražio da Ministarstvo dostavi i odgovore na postavljena pitanja i da dostavi svu relevantnu dokumentaciju, što je Ministarstvo nije učinilo, te ke stoga doneo rešenje o zabrani obrade podataka.

Ministarstvo: Ne tražimo uvid u privatne telefone

Ministarstvo odbrane izrazilo je danas žaljenje što je Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti o rešenju, kojim se tom ministarstvu zabranjuje obrada podataka o ličnosti sadržanih u privremeno oduzetim privatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima, najpre obavestio medije, pa tek onda Ministarstvo.

"Posebno nam je žao što je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone, a sasvim je nerazumljivo i zašto nam je zabranio delovanje koje inače i ne možemo da preduzimamo bez naloga tužilaštva ili suda, a u skladu sa zakonom. Tako je mogao da nam zabrani i da izdajemo vozačke dozvole, što niti možemo niti hoćemo da činimo", kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministarstvo navodi i da je "nerazumljiva tvrdnja Poverenika da nije dobio odgovor od Ministarstva odbrane, iako mu je nadležni organ uputio pisani odgovor i pozvao ga da u prostorijama Ministarstva ostvari uvid u naređenje ministra, čiji je inače jedini cilj zaštita tajnih podataka. Poverenik je našao vremena da se obrati medijima, ali nije našao vremena da na naš poziv dođe u Ministarstvo odbrane".

"Žao nam je što Poverenik ne može da se uzdrži od političkih ocena i što ne može da se ponaša kao nepristrasan organ. Nadamo se da će ubuduće Poverenik uspeti da se uzdrži od upotrebe medija i društvenih mreža kao sredstava komunikacije sa Ministarstvom odbrane i da će razumeti da poverljive informacije koje mu dostavljamo na njegov zahtev ne treba da iznosi u javnost", navodi se u saopštenju.

Izvor: Insajder