SAD, Francuska i Velika Britanija napale Siriju

SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele su u toku noći vazdušne napade na nekoliko lokacija u Siriji posle nedavnog, za sada ne i dokazanog, hemijskog napada u Dumi za koji optužuju predsednika Bašara el Asada. Stradalih nema, pričinjena je materijalna šteta, saopštila je sirijska vojska dok mediji javljaju da su tri osobe povređene. Ove napade osudile su Rusija i Iran, dok Izrael i Turska pozdravljaju udare na Siriju. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao sve države članice UN na uzdržanost. Američki predsednik izjavio je da je sinoćni napad perfektno izveden dodajući da je misija ispunjena, dok sirijski predsednik poručuje da su ovi napadi građane Sirije učinili još odlučnijim u nameri da, kako tvrdi, sruše terorizam u toj zemlji.

Napad na Siriju (SANA via AP)

Jake eksplozije čule su se rano jutros kod Damaksa, dok su avioni nadletali glavni grad Sirije.

Agencija Frans pres na licu mestu je javila da su ciljevi napada bili sirijske baze i naučno-istraživački centri kod Damaska, kao i vojni centar kod Homsa, u centralnom delu Sirije.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je sinoć da je on naredio napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja.

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je Tramp obraćajući se naciji.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

"Dve hiljade trinaeste predsednik Putin je obećao svetu da će garantovati eliminaciju hemijskog oružja Sirije. Asadov nedavni napad, i današnji odgovor, direktan su rezultat neispunjenog obećanja Rusije. Rusija mora da odluči da li će nastaviti tim mračnim putem, ili će se pridružiti civilizovanim nacijama kao snaga stabilnosti i mira. Nadam se da ćemo se jednog dana složiti sa Rusijom, možda čak i Iranom, a možda i ne" , rekao je Tramp.

Američki zvnaičnici ističu i da napadi za sada neće biti ponovljeni.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da "nema alternative za upotrebu sile kako bi se sprečila ponovna upotreba hemijskog oružja od strane sirijskog režima".

"Ovo je mešanje u civilni rat i nije u vezi sa menjanjem režimom. Ovo je ograničen i targetiran napad koji ne podstiče nove tenzije u regionu i koji čini sve da spreči civilne žrtve", rekla je Mej.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da nijedna raketa ispaljena na Damask nije pala u zonu ruske vazdušne odbrane u Tartusu i Hmejmimu.

Napad pokrenut uoči istrage o navodima upotrebe hemijskog oružja

Napadi su pokrenuti tokom noći, dok je danas na lice mesta trebalo da stignu stručnjaci međunarodne organizacije za hemijsko oružje (OPCW) da istraže navode o upotrebi takvog oružja u Dumi.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će ovaj napad dovesti do rasplamsavanja tenzija u svetu i ugroziti međunarodnu bezbednost.

Reagovao je i ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov. On je poručio da napadi na Siriju neće ostati bez posledica, javlja RT.

Naveo je da će biti posledica i da odgovornost za njih leži u Vašingtonu, Londonu i Parizu.

Poručio je da je "uvreda neprihvatljiva" i da SAD nemaju moralno pravo da optužuju druge države jer poseduju veliki arsenal hemijskog oružja.

Osude stižu i iz Teherana. Napad predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Sirije. 

Na Tviter nalogu sirijskog predsednika objavljen je kratak video na kojem Bašar al-Asad ulazi u svoju kancelariju u devet sati po lokalnom vremenu sa naslovom: "Jutro odlučnosti".

"Bez sumnje, SAD i njihovi saveznici, koji su preduzeli vojnu akciju protiv Sirije uprkos odsustvu bilo kakvog dokaza... snosiće odgovornost za regionalne i transregionalne posledice ovog rizičnog poduhvata", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

S druge strane, Izrael je pozdravio napad. Akcija predvođena SAD je ponovo uspostavila crvenu liniju koju je Bašar el Asad bio prešao, poručuju izraelski zvaničnici.

"Prošle godine predsednik Tramp je učinio jasnim da upotreba hemijskog oružja prelazi crvenu liniju. Noćas, pod američkim vođstvom, SAD, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo su ponovo uspostavili tu liniju", naveo je izraelski zvaničnik.

Turska pozdravlja vazdušne napade i smatra ih odgovarajućim odgovorom, kažu vojni izvori u Turskoj, prenosi Rojters.

Bašar el Asad: Ovaj napad ojačao Siriju, Zapad podržava terorizam

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da su američki, britanski i francuski vazdušni napadi učinili Siriju i njene građane "odlučnijim više nego ikad u nameri da se sruši terorizam u toj zemlji", prenosi BBC.

U razgovoru sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, a čiji su detalji objavljeni na Tviter nalogu sirijskog predsedništva, Asad je rekao: "Ova agresija će samo ojačati Siriju i odlučnost sirijskog naroda da nastavi da se bori i sravni terorizam u svakom delu zemlje".

Asad je optužio zapadne zemlje da podržavaju terorizam u Siriji.

Rohani je tokom telefonskog razgovora sa Asadom uputio podršku te zemlje sirijskom režimu.

Putin: Najoštrije osuđujem napad na Siriju, Vašington podstiče terorizam

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su SAD i njihovi saveznici napali vojne i civilne objekte u Sirije kršeći povelju UN i međunarodno pravo, bez sankcija Saveta bezbednosti.

Eskalacija situacije oko Sirije destruktivno utiče na celokupan sistem međunarodnih odnosa, rekao je Putin, a prenosi Sputnik.

„Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriju, u zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom“, istakao je.

On je dodao i da će Rusija sazvati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razmotrilo agresivno ponašanje SAD i njihovih saveznika u Siriji.

Ruski predsednik je naglasio i da Vašington svojim akcijama podstiče terorizam i donosi stradanja građanima Sirije.

„Grupa zapadnih zemalja je na najciničniji način zanemarila činjenicu da su stručnjaci Međunarodne organizacije za hemijsko oružje i pokrenula vojnu operaciju pre zvaničnih rezultata istrage“, zaključio je Putin.

Merkel: Udari u Siriji neophodan i prikladan odgovor na hemijski napad

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila  je danas da je njena vlada podržala udare na sirijski režim kao "neophodan i prikladan" odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad u Dumi.

"Podržavamo to što su naši američki, britanski i francuski saveznici .... preuzeli odgovornost. Vojna intervenicja je bila neiphoda i prikladna", navela je Merkel u saoppštenju.

Ona je ranije izjavila da Nemačka neće učestvovati u vojnim akcijama u Siriji.

Kina: Protivimo se upotrebi sile u međunarodnim odnosima

Kina je danas, povodom napada na Siriju, ponovila da se "protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima" .

"Ponavljamo da se protivimo upotrebi sile u međunarodnim odnosima", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Ona je rekla da sve strane treba da se vrate u okvire međunarodnog prava i ponovila da "stav Kine da je političko rešenje jedino moguće rešenje sirijske krize".

EU: Bićemo uz svoje saveznike i na strani pravde

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da će Evropska unija "biti uz svoje saveznike i na strani pravde" posle napada SAD, Britanije i Francuske na postrojenja u Siriji.

"Napadi SAD, Francuske i Velike Britanije jasno pokazuju da sirijski režim, sa Rusijom i Iranom, ne može da nastavi ovu ljudsku tragediju, svakako ne bez plaćanja cene", naveo je na Tviteru Tusk.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker osudio je upotrebu "užasnog" hemijskog oružja, pozivajući "medjunarodnu zajednicu da identifikuje odgovorne i zahteva od njih da polože račune".

"Ovo nije bio prvi put da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje protiv civila, ali mora biti poslednji", upozorio je Junker u saopštenju.

NATO podržao napad na Siriju, Gutereš poziva na uzdržanost

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima, ocenivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

NATO je, podsetio je on, dosledno osuđivao Siriju "koja je nastavila da koristi hemijsko oružje" i tako grubo kršila međunarodne norme i sporazume.

Korišćenje hemijskog oružja neprihvatljivo je, a odgovorne osobe moraju snositi odgovornost, navodi se u izjavi generalnog sekretara Alijanse.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je rekao da su zemlje dužne da deluju u okviru smernica Povelje UN i "međunarodnog prava generalno".

"Bilo kakva upotreba hemijskog oružja je gnusna. Patnje koje upotreba takvog oružja izaziva su stravične", upozorio je Guteres, pozvavši države članice UN da pokažu uzdržanost i izbegnu bilo kakve postupke koji bi mogli da dovedu do eskalacije situacije, prenosi AP.

Protesti Sirijaca u Damasku

Stotine Sirijaca protestuju na trgu Omajad u Damasku, mašući sirijskim, ruskim i iranskim zastavama i transparentima sa simbolima pobede, a u znak podrške predsedniku Bašaru el Asadu.

Državna televizija emituje snimak uživo sa trga, na kojem se vidi veliki broj civila izmešanih sa uniformisanim muškarcima, a među okupljenima su i jedan glumac, poslanici i druge javne ličnosti.

Protesti su počeli rano jutros posle talasa vazdušnih udara SAD, Britanije i Francuske kojima Zapad želi da kazni Asada za navodni hemijski napad protiv civila, dok sirijska vlada poriče te optužbe, navodi američka agencija.


Izvor: Beta, RTS, N1, Rojters, Sputnik