SAD ponovo odbile da izdaju vizu Haradinaju

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije dobio američku vizu, zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH, saznaje Al Džazira. Iz kosovske vlade poručili su da još nisu dobili zvanično obaveštenje Ambasade SAD.

Ramuš Haradinaj

Kako je objavila Al Džazira, Ramuš Haradinaj je ranije dobio poziv da učestvuje u radu konferencije u SAD, koja se održava 6. februara. Međutim, izvor iz Stejt Departmenta navodi da kosovski premijer nije dobio vizu za ulazak u Ameriku, što je potvrdio i jedan od organizatora. Razlog je, kako se navodi u tekstu, uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH.

Portparolka kosovske vlade Donjete Gaši rekla je da je Haradinaj trebalo da putuje na Molitveni doručak, a ne na konferenciju. Kako prenosi N1, Gaši je navela da kosovska vlada još nije dobila zvaničan odgovor američke ambasade o statusu vize za kosovskog premijera.

Ovo, inače, ne bi bio prvi put da se kosovskom premijeru odbija zahtev za vizu za ulazak u SAD. To se dogodilo i u januaru prošle godine, kada je na Kosovu pokrenuta inicijativa za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za zaločine OVK.

Dačić: Ako ostane ovako, Haradinaj neće uskoro u SAD

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se u diplomatskim krugovima i u razgovorima sa ljudima iz Stejt departmenta može čuti da sigurno da kosovski premijer Ramuš Haradinaj "ukoliko ostane ovako kako jeste" neće u skorije vreme posetiti SAD, odnosno da mu neće dati vizu.

"Nije prvi put da se Amerika tako odnosi prema njemu. To se već njemu dešavalo više puta u njegovoj karijeri. S druge strane to potvrđuje ono što smo govorili ranije, a to je da neće biti uspeha u nastojanjima da Priština ukine svoju nerazumnu odluku o taksama za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok se veoma snažno ne oglase i ne izvrše snažan pritisak SAD", rekao je Dačić.

Foto: Srđan Ilić / Ivica Dačić

On je naveo da je po informacijama kojima raspolaže 100 odsto tačna vest da je SAD zapretila Kosovu da će im uvesti neku vrstu sankcija, ako ne ukinu takse na srpsku robu.

Kako su juče objavili kosovski mediji, Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department usvojili su dokument od osam tačaka, u kojem se od vlade u Prištini zahteva da odmah ukine nametnute takse na proizvode iz Srbije ili će u suprotnom SAD Prištini uvesti sankcije i uskratiti podršku Kosovskim bezbednosnim snagama. U njemu se navodi da podrška SAD Prištini nije neograničena i da „Kosovo trenutno sa sobom nosi teret opasnosti da dijalog doživi neuspeh".

"Po informacijama koje imamo ta vest je 100 odsto tačna - da je Amerika zapretila Kosovu - ili ćete ukinuti takse ili će vam biti uvedene neke vrste sankcija", kazao je Dačić za RTS.

On je naveo da Kosovo boli sve što dolazi od Amerike i da je reakcija američke strane bitna jer pokazuje da SAD ostaju opredeljene da se pruži prilika pokušaju da se postigne trajno rešenje za rešavanje kosovskog pitanja, a koje se ne može postići bez kompromisa.

"Amerika to podržava, a s druge strane neće dopustiti da sporazum ne bude sporazum zato što ga Priština opstruira", rekao je Dačić.

On je dodao da SAD ozbiljno shvata mogućnost dolaska do dogovora Beograda i Prištine, što Srbija pozitivno ocenjuje.

„Srbija je više puta govorila da mi želimo da nastavimo dijalog i da shodno tome nijedan korak nećemo preduzimati koji bi bio usmeren na opstrukciju dijaloga“, kazao je Dačić.

Dodao je da dijalog Beograda i Prištini trenutno ne postoji, ali da namera da se pronađe trajno rešenje u brzom periodu nije sakrivena, jer je to period kada će još evropske institucije funkcionisati.

„U ovom trenutku veoma smo daleko od toga, jer je dijalog praktično u blokadi zbog nerazumnih odluka Prištine“, kazao je Dačić.

Izvor: Al Džazira, N1, RTS, Insajder