SAD Prištini: Ukidanje taksi ili sankcije; Haradinaj: Samo uz garancije za priznanje

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt department usvojili su dokument u osam tačaka u kojem se od vlade u Prištini zahteva da odmah ukine nametnute takse na proizvode iz Srbije ili će u suprotnom SAD Prištini uvesti sankcije i uskratiti podršku Kosovskim bezbednosnim snagama. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da će Priština ukinuti takse nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum sa Beogradom rezultirati uzajamnim priznanjem.

Kosovo, Ilustracija

"Tražimo da takse odmah budu suspendovane", navodi se u dokumentu koji su usvojili Stejt departmen i Savet za nacionalnu bezbednost SAD, objavio je Kljan Kosova, a prenosi RTS.

Dokument je, kako se navodi, u pisanom obliku dostavljen vladi u Prištini, ali i drugim nadležnim institucijama. U njemu se navodi da podrška SAD Prištini nije neograničena i da „Kosovo trenutno sa sobom nosi teret opasnosti da dijalog doživi neuspeh".

U dokumentu se izražava "duboko razočaranje" jer, kako piše, Priština nije preduzela ništa što bi bila pozitivna refleksija na pismo američkog predsednika Donalda Trampa upućenog Hašimu Tačiju, već su, suprotno tome, mere proširene i na druge proizvode.

„Uspeh i postizanje sporazuma se ne povezuje sa ulogom Federike Mogerini i EU. Postizanje sporazuma je strateški interes SAD, dakle, za nas je neprihvatljivo da se neodgovornim potezima kosovskih lidera dovodi u pitanje ovaj strateški cilj“, ističe se u dokumentu.

U slučaju da sporazum ne bude postignut zbog Kosova, teret odgovornosti i posledice će snositi samo Kosovo i pojedinci odgovorni za taj neuspeh, upozorava se dalje u tekstu. Kako piše Kljan Kosova, Vašington upozorava da Priština svojim "neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD".

"Ako tarife ne budu suspendovane odmah, SAD će suspendovati pomoć na polju bezbednosti, dakle podršku KBS", stav je Saveta za nacionalnu bezbednost SAD i Stejt departmenta.

O ukidanju taksi oglasila i ambasada SAD u Prištini. Kako je objavila Koha Ditore, iz američke ambasade su poručili da ne vide “nikakvu korist od kosovskog nametanja poreza od 100 odsto na robu iz Srbije“.

„SAD su od kosovskog rukovodstva više puta tražile da odmah obustave uvećan porez na robu iz Srbije i BiH. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mera od strane Kosova,“ navode u američkoj ambasadi u Prištini.

Kako se dalje navodi u odgovori, SAD „snažno ohrabruju“ usredsređivanje na suštinske ciljeve Kosova, koji su „evropska budućnost i normalizacija odnosa sa Srbijom“.

Haradinaj: Uvođenje taksi nije usmereno protiv sporazuma

Međutim, Ramuš Haradinaj ostaje pri stavu da će vlada ukinuti takse od sto posto na proizvode iz Srbije, nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati "uzajamnim priznanjem". On je na svom Fejsbuk profilu napisao da sve do dobijanja traženih garancije mere ostaju na snazi.

Haradinaj je precizirao da pod garancijama podrazumeva da postoji dokaz koji bi, kako kaže, svedočio da je sporazum sa Srbijom dogovoren u načelu i da se samo očekuje njegovo potpisivanje. On je rekao da je duboko ubeđen u mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem.

„Intenzivno radimo na konačnom sporazumu, a sačinili smo i veliku knjigu sa poglavljima i nacrtom ovog sporazuma. Mi smo sve to uradili da bismo obezbedili da, kada sednemo da pregovaramo sa predstavnicima Srbije, imamo solidnu osnovu, činjenice i argumente", naveo je Haradinaj.

Tvrdi da uvođenje taksi od sto odsto nije usmereno protiv postizanja finalnog sporazuma sa Beogradom.

Hitno ukidanje taksi prethodno je u više navrata zatražila i Evropska unija. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da je uvođenje carina na robu iz Srbije "jasno kršenje sporazuma CEFTA i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo“.

Vlada Kosova uvela je takse na robu iz Srbije i BiH 6. novembra, da bih ih 21. novembra povećala na 100 odsto. Odluka o povećanju taksi doneta je nakon odluke Interpola da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju i obrazloženja da je to odgovor na „agresivnu kampanju Srbije“.  

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koja se proizvode i uvoze iz Srbije.

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka pre dva dana je izjavio da su prištinske vlasti spremile i dodatne sankcije prema Beogradu kojima će na Kosovo biti zabranjen ulazak vozila iz centralne Srbije.

„Već smo spremili svu potrebnu dokumentaciju za zabranu kretanja vozila iz Srbije. Ovo je recipročna mera ponašanju Srbije prema kosovskim građanima“, rekao je Zeka.

Izvor: RTS, Kossev, Insajder