SAD uvele sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa uvela je sankcije protiv dvoje zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda zbog nastavljanja istraga protiv Amerikanaca oko navoda o ratnim zločinima. Sankcije su odmah osudili taj sud, Ujedinjene nacije i brojni borci za ljudska prava.

Zastava SAD Foto: Pixabay

Državni sekretar SAD Majk Pompeo juče je objavio uvođenje sankcija protiv glavne tužiteljke MKS-a Fatue Bensude i šefa odelenja za pravosuđe, komplementarnost i saradnju Fakisa Mošokoka u najagresivnijem do sad potezu administracije predsednika Trampa da pokuša da spreči istragu tog suda u moguće ratne zločine američkih vojnih i obaveštajnih zvaničnika, preneo je Si-En-En.

Pompeo je rekao da je to deo poteza administracije protiv Tribunala, koji ima sedište u Hagu zbog vođenja istraga o SAD i njihovim saveznicima.

Sankcije uključuju zamrzavanje sredstava koje imaju u SAD ili potpadaju pod američke zakone.

Pompeo je rekao da je sud, u kome SAD nikad nisu učestvovale, "potpuno slomljena i korumpirana institucija".

"Nećemo tolerisati njegove nelegitimne pokušaje da podvrgnu Amerikance pod njegove nadležnosti", rekao je Pompeo u Stejt departmentu, na konferenciji za novinare.

On je dodao da pored sankcija za dvoje zvaničnika ljudi koji ih snabdeaju "materijalnom podrškom" u istrazi protiv Amerikanaca bi takođe mogli da se suoče sa sankcijama.

Sud je osudio taj korak kao napad na vladavinu prava i međunarodni sistem uspostavljen Rimskim ugovorom kojim je Tribunal formiran 2002. godine.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao je da je sa "zabrinutošću" primio k znanju Pompeovu izjavu, rekao je njegov portparol Stefan Dižarik. On je dodao da očekuje da se SAD drže dogovora sa UN kojim se dozvoljava tužiocu Međunarodnog krivičnog suda da dolazi u sedište UN u Njujorku za poslove tog suda.

Danijel Balson iz Amnesti internešenela SAD rekao je da je ovim obaveštenjem američka administracija uradila ono što najbolje radi - ponaša se nasilnički i zastrašuje.

"Kažnjava ne samo MKC već činioce građanskog društva koji deluju za pravdu zajedno sa sudom širom sveta", rekao je on.

SAD se nisu uključile u MKS zbog zabrinutosti da bi sud mogao da se koristi za politički motivisane istrage protiv američkih vojnika i zvaničnika. Američke administracije jedna za drugom su zadržale taj stav mada su neke, među kojima i administracija presdednika Baraka Obame, su prihvatile ograničenu saradnju sa tim sudom.

Trampova administracija je, međutim, bila otvoreno neprijateljski nastrojena prema sudu i osuđivala je Bensudu i druge zbog nastavljanja istraga protiv Amerikanaca.

Izvor: Beta-AFP