Sahranjen mitropolit SPC Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas, prema sopstvenoj želji, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Sahrana mitropolita Amfilohija Foto: AP Photo/Risto Bozovic/Betapfoto

Prethodno je kovčeg sa telom mitropolita bio izložen u Sabornom hramu gde su mu vernici odavali poslednju poštu.

Liturgiju je služio patrijarh Irinej sa više arhijereja.

Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici bilo je prisutno više hiljada građana.

Protojerej Nikola Perović, rekao je u prenosu na TVCG, da su u crkvi svesni epidemiološkog rizika i da je nabavljeno 5.000 maski koje su p odeljene onima koji ih nemaju.

"Nabavili smo hiljade zaštitnih maski i podelili ih, upozorili ljude da se pridržavaju mjera, ali mitropolitova najbliža rodbina i uža porodica je ovaj narod", rekao je Perović.

Uprkos tome, brojni građani su celivali kovčeg, a mnogi nisu imali maske.

U toku liturgije govorio je episkop bački Irinej, a nakon opela patrijarh SPC Irinej, akademik Matija Bećković, mandatar Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Episkop Irinej je rekao da nije istina da je mitropolit preminuo od virusa, nego je 11 dana bio "pobednik tog virusa, ali njegov organizam i telesna slabost nisu izdržali to iskušenje".

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je danas da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije "odbranio svetinje" i bio "pokretač duhovnih i svih obnova u Crnoj Gori".

Mitropolita Amfilohija je, rekao je, po dolasku na dužnost dočekao narod otuđen od vere, prazne manastire bez monaštva...

"Uz pomoć božju je krčio korov na njivi gospodnjoj, obnavljajući ono što je napušteno", dodao je Irinej.

On je naveo da je mitropolit svojim upokojenjem ostavio prazninu, a posebno za rešenje problema crkve u Crnoj Gori.

Prema rečima patrijarha, Amfilohije je kao amanet ostavio ljubav prema Kosovu i Metohiji i da se obnovi kapela na Lovćenu.

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić rekao je da je mitropolit Amfilohije sabrao danas narod kako bi pokazali jedinstvo u veri i ljubavi. Na sahrani mitropolita, Krivokapić je rekao da je smrt mitropolita Amfilohija izuzetan gubitak za narod Crne Gore, ali i za celi pravoslavni svet.

Sahrana mitropolita Amfilohija Foto: Printscreen

„Današnji dan je litija svih dosadašnjih litija koje su se slile sa svih krajeva i danas je predvodi niko drugi nego naš mili mitropolit. Iako si vaskrsnuo Crnu Goru doživeo si da trpiš nevolje i muke radi gospoda radi svoga naroda. Svaki susret sa tobom je bilo radost i učenje. Moja najveća radost je bio 30. avgust uoči ponoći, taj tvoj zagrljaj ću nostiti do svoje potonje ure. A reči koje si tada rekao neka odzvanjaju u našim srcima“, naveo je Krivokapić.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da se Crna Gora oprašta danas od visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija, ali i jednog od najvećeg prijatelja ovog vremena.

„Nadam se da ćeš biti posljednji vladika koji je morao braniti crkvu od dela svog naroda, a branio si je i odbranio tako da si svakom unapred oprostio. Svetinju si u sebi nosio, znao si to jer si i sam kao Morački sin oštar u izražaju, a u postupanju blag “, poručio je Bečić.

Akademik Matija Bećković je, opraštajući se od Amfilohija, rekao da danas počinje drugi večni život Amfilohija Radovića.

"Kada je hirotinisan na Cetinju, ja sam mu rekao, ako želi biti svet, nema boljeg mesta za takvu priliku", istakao je Bećković.

On je rekao da ga je gospod pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo, da smrt nikome nije pala lakše nego Amfilohiju i da je zato na odru tako blažen i spokojan.

Vladika Joanikije, koji je administrator mitropolije crnogorsko-primorske, nazvao je današnji skup "velikim saborom Crne Gore, Amfilohijevim saborom".

On je naveo da dolazak velikog broja značajnih ličnosti, sveštenstva i monaštva sa svih strana predstavlja veliki događaj ravan velikoj žalost koja je snašla Crnu Goru.

"Vaš dolazak je nama velika utjeha. Kad plačemo, ako zajedno plačemo, lakše nam je", rekao je Joanikije i dodao da Crna Gora ima i za kime da plače.

Međutim, ističe da će se plač pretvoriti u radost, jer sve što je vezano za ime mitropolita Amfilohija, sve se njegovom ljubavlju pretvara u radost.

Sahrani mitropolita Amfilohija su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović,  i ministar bez portfelja Nenad Popović i član Predsedništva Republike Srpske Milorad Dodik.

U hramu je bio ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, kao i predstavnici katoličke crkve u Crnoj Gori, te barski monsinjor Rok Đonlešaj.

Predstavnici Srbije na sahrani mitropolita Amfilohija Foto: Vlada Srbije

Sahrani su prisustvovali i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Aleksa Bečić i predsednici Opštine Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović.

Zbog smrti mitropolita dan žalosti danas je proglašen u šest opština - Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u celoj državi, što je od odlazeće Vlade tražio mandatar Zdravko Krivokapić.

Osam javnih servisa tražilo prava za emitovanje prenosa sahrane, a bilo je više od 200 akreditovanih novinara, rečeno je u TV prenosu na RTCG.

Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak, 30. oktobra od posledica kovida-19 u Кliničko-bolničkom centru Crne Gore.