Samoopredeljenje i DSK postigli dogovor o novoj vladi Kosova

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova postigli su programski dogovor o novoj vladi Kosova. Ostaje da taj sporazum potvrde lideri stranaka Aljbin Kurti i Isa Mustafa.

Kosovo

Kako je novinarima posle šestog sastanka predstavnika te dve stranke rekao zvaničnik DSK-a Avdulah Hoti, dve strane su završile razgovore o programskom dokumentu nove vlade.

“Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo postigli dogovor o svim programskim pitanjima”, rekao je Hoti, a prenosi RTK2.

On je naveo da će lideri stranaka uskoro konkretizovati ovaj dogovor.

“Dogovorili smo se o strukturi vlade i institucija”, rekao je Hoti, navodeći da još nije bilo razgovora o personalnim pitanjima.

Prema konačnim rezultatima prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, Samoopredeljenje je osvojilo 26 odsto glasova (32 mandata).

Na drugom mestu je DSK sa 24,48 odsto (29 poslanika), a sledi DPK sa 21 odsto (25 poslanika). ABK je osvojila 11,4 odsto glasova (14 mandata), a Srpska lista ima 6,7 odsto glasova (10 poslanika).

Kurti: Pravimo vladajuću koaliciju gde neće biti potrebni glasovi Srpske liste

Kandidat za premijera Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je za TV N1 da će poštovati Ustav kada je u pitanju imenovanje jednog ministra iz srpske zajednice, ali da Srpska lista neće biti u vladajućoj koaliciji.

„Poštovaću Ustav, ali pravim sadržinsku razliku između toga kada je nešto ustavna obaveza i politička koalicija s druge strane. Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gde neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji”, rekao je Kurti.

On je pre dva dana naveo da je racionalno očekivati da će mandat za formiranje kosovske vlade dobiti ovog meseca i da će imati 15 dana za formiranje koalicije sa Demokratskim savezom Kosova.

Izvor: RTK2, Insajder