Samoopredeljenje protiv potvrđivanja kandidata Srpske liste za gradonačelnike opština na severu

Dva predstavnika Samoopredeljenja u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) najavili su da će glasati protiv predloga kandidata Srpske liste, ako ne postoje konkretni dokazi da će "srpski kandidati poštovati ustavni poredak na Kosovu, a za njihovo potvrđivanje potrebno da glasa osam od ukupno devet članova CIK-a, piše danas dnevnik Zeri.

Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači imenovao je ranije samo devet od 11 članova koliko broji CIK.

Predstavnik pokreta "Samoopredeljenje" u CIK-u Adnan Rustemi kazao je da su bivši gradonačelnici na severu podneli ostavku označavajući Kosovo kao "Kosovo i Metohija", te da CIK treba pažljivo da se bavi prijavom Srpske liste.

"Sa tim u vezi, CIK bi trebalo pažljivo i detaljnije da se osvrne na prijavu Srpske liste i njenih kandidata, ne dozvoljavajući da se ovaj proces zloupotrebi za pokretanje scenarija protiv Republike, kao što radi Srpska lista pomognuta Aleksandrom Vučićem", rekao je Rustemi.

On je najavio da je zatražio od CIK-a da zahteva od Ministarstva lokalne uprave Kosova da dostavi ostavke bivših gradonačelnika, kao i da zatraži dodatna dokumenta od Srpske liste, koja dokazuju njihovo distanciranje od stavova predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

CIK je uputio zahtev Ministarstvu lokalne samouprave da joj u roku od dva dana dostavi ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

"Ne možemo da trošimo milione evra poreskih obveznika za scenarije koji ponovo upozoravaju kandidaturu i ostavku. Mi kao članovi 'Samoopredeljenja' nismo protiv Srba, nego protiv instrumentalizacije Srpske liste od strane Beograda i kroz nju, borbe protiv države Kosovo", rekao je Rustemi.

On je istakao da će članovi "Samoopredeljenja" u CIK-u biti protiv potvrđivanja Srpske liste i da "CIK ne može i ne treba da potvrdi kandidate Srpsku listu ".

Pokret "Samoopredeljenje" ima dva predstavnika u CIK-u. Pored Rustemija, član tog tela je i Nazljie Balja.

Gradonačelnici četiri opštine na Severu dali su ostavke na svoje funkcije 27. novembra. Predsednik Srpske liste i tadašnji gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić  rekao je tada da su razlozi za ostavku uvođenje taksi od 100 odsto na srpske proizvode, ali i akcija hapšenja u Kosovskoj Mitrovici i, kako je rekao, pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Kosovski predsednik Hašim Tači doneo je pre početkom aprila odluku o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora na Severu Kosova. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, izbori u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu biće održani 19. maja.

Tači je prethodno imenovao osam članova Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i člana iz Srpske liste. CIK je punih godinu dana bio funkcionalna. Predsednik Kosova je nove članove te komisije imenovao nakon javnog poziva američke ambasade u Prištini. Rad CIK-a je blokiran još početkom 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima.

Izvor: Beta, Insajder