Sanaderu četiri i po godine zatvora

Bivši premijer Hrvatske i nekadašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader danas je pred Županijskim sudom u Zagrebu prvostepeno osuđen na četiri i po godine zatvora u slučaju "Planinska".

Ivo Sanader i Mladen Mlinarević

S obzirom na to da je osuđen na kaznu manju od pet godina, Sanader neće morati u zatvor do pravosnažnosti presude.

Nekada najmoćniji hrvatski političar osuđen je u slučaju "Planinska" zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković iz HDZ-a.

Prema optužnici, Sanader je primio 17 miliona kuna "provizije" pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja, na štetu države, kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Uz zatvorsku kaznu, Sander će, ako presuda postane pravosnažna, morati da vrati i 17 miliona kuna (oko 2,3 miliona evra).

Sud je i Fiolića proglasio krivim i odredio mu godinu dana zatvora, kaznu koja može da bude zamenjena radom za opšte dobro, a ista kazna je presuđena i vlasniku firme Inženjerski biro Mladenu Mlinareviću, čija je firma udvostručila vrednost sporne nekretnine pre nego što ju je od Fiolića kupilo Ministarstvo.

Fiolić je na suđenju priznao krivicu i svedočio da je 2009. Sanaderu predao milion evra i deset miliona kuna (1,3 miliona evra) u gotovini, spremljene u "kutiju za viršle". Taj novac je navodno bila provizija od prodaje zgrade.

S Tužilaštvom se na početku postupka nagodio bivši ministar Petar Čobanković, koji je u zamenu za priznanje dobio jednogodišnju kaznu zatvora, zamenjenu radom za opšte dobro.

Bivši premijer je od početka suđenja pre četiri godine negirao krivicu i tvrdio da se u tom slučaju radi o spletu nameštenih interpretacija do kojih je Tužilaštvo došalo ucenjivanjem drugih optuženh u tom slučaju.

Tužilaštvo Sanadera u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju. On je bio pravosnažno osuđen za primanje višemilionskog mita od predsednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija i za ratno profiterstvo u objedinjenom postupku Ina-MOL i Hipo banka na osam i po godina zatvora.

U slučaju Ina-MOL Sanader je bio osuđen zbog primanja mita da bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini. Ustavni sud srušio je tu presudu i zatražio novo suđenje.

U najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Fimi-medija, Sanader je bio prvostepeno osudjen na devet godina zatvora. Uz njega je bila osuđena i njegova bivša stranka, HDZ. Tu presudu je, medjutim, srušio Vrhovni sud, pa je postupak vraćen na novo suđenje koje je počelo u maju prošle godine. Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledio niz istraga protiv njega zbog korupcije.

Izvor: Beta