SANU pozvala građane da se što pre vakcinišu protiv koronavirusa

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) pozvala je danas gađane da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

Kako je saopšteno, Komisija SANU za praćenje kovid19 pandemije, uz podršku Izvršnog odbora SANU, apeluje na građane da se vakcinišu što pre.

Komisija je u „uverenju da se radi o najefikasnijem, još uvek najsigurnijem i najbržem načinu suzbijanja pandemije“.

Prema najnovijim podacima Vlade Srbije u Srbiji su do sada izvršene 2.169.862 vakcinacije, a 861.826 osoba je primilo i drugu dozu vakcine.

Kako je juče najavljeno, vakcinacija će se i u narednim danima odvijati bez prekida po unapred utvrđenom planu.

U Srbiji se građani mogu vakcinisati i bez prethodnog zakazivanja, punktovi su u velikim firmama, kao i su selima, a danas je počela i kampanja imunizacije studenata u studentskim domovima širom Srbije.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je od danas vakcinacija studenata moguća u studentskim domovima – „Studentski grad“ i „Karaburma“ u Beogradu, a proces vakcinacije, sprovodi se i u Studentskoj poliklinici, dok mobilne ekipe vakcinišu i studente sa posebnim potrebama u domu „Mika Mitrović“.

Prema poslednjim podacima, broj zaraženih na dnevnom nivou juče je bio manji u odnosu na ostale dane prošle nedelje, što je karakteristično za dane vikenda, ali je procenat inficiranih od ukupnog broja testiranih i dalje visok.

Registrovane su 4.232 osobe, od testiranih 12.442, što je više od jedne trećine, dok su od posledica infekcije preminula 34 obolela.

Ukupno je hospitalizovan 5.531 pacijent, a na respiratorima se nalazi njih 235.

Izvor: Beta, Insajder