Šapić: Spreman sam da uđem u vladu

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je danas da je spreman da uđe u novu Vladu, ukoliko to ne bi bilo odstupanje od programskih ciljeva SPAS-a. Kada su u pitanju lokalni izbori, šapić je rekao da je verovatnoća da ostane na čelu opštine "nije preterano velika" i da će, nakon što je opštinska izborna komisija odlučila da se ponovo prebroje listići, prihvatiti izborne rezultate koji budu objavljeni.

Aleksandar Šapić Foto: Betaphoto

Lista koju Šapić predvodi prešla je cenzus na parlamentarnim izborima i njeni predstavnici naći će se u Skupštini Srbije.

Šapić je za Betu izjavio da neće odbiti eventualni predlog da SPAS postane deo nove vlade, ukoliko to ne bi bilo odstupanje od programskih ciljeva te organizacije i njegovih ljudskih načela.

"Pokretanje tog pitanja ne zavisi od mene. Ukoliko me SNS, koji ima dve trećine mandata, pozove da razgovaramo na tu temu, ja ću se svakako odazvati pozivu. E sad, da li će iz toga izaći nešto, to sada zaista ne mogu da vam odgovorim", rekao je Šapić i naglasio da od programskih ciljeva svoje stranke sigurno neće odstupiti.

"Ukoliko bi se naš politički pravac poklopio s pravcem kojim SNS vidi Srbiju, a budu smatrali da tome mi možemo da doprinesemo, spreman sam da napravimo dogovor. Ukoliko nam se ciljevi ne poklope, neće biti ni dogovora", objasnio je predsednik SPAS-a.

Šapić je dodao i da je siguran da u novoj vladi neće biti predstavnici i Socijalističke partije Srbije i SPAS-a.

"Potpuno sam siguran da nećemo svi biti u vlasti. Kome će ponuditi saradnju, a kome ne, odlučiće SNS. Taj proces razgovora još nije započet", rekao je Šapić.

On tvdi da parlament neće ličiti na jednopartijski.

"Ko bude bio u opoziciji boriće se u skladu sa svojim uverenjima i načinom političke borbe za koju on bude smatrao da je svrsishodan. Mislim da je način na koji se ja borim u politici daleko svrsishodniji nego način na koji se bore neke druge političke organizacije, iako one prave veću buku, ali im je rezultat daleko manji", objasnio je Šapić.

U opštini Novi Beograd opštinska izborna komisija je odlučila da se na zahtev Srpske napredne stranke ponovo prebroje listići sa svih glasačkih mesta u toj opštini za lokalne izbore održane 21. juna, a Šapić je za N1 rekao da ne razume takav zahtev SNS-a.

"Navodno samo da ne bi bilo dilema. Čudan mi je odgovor komisije na tu temu", rekao je Šapić.

On je ocenio da rezultati izbora ne oslikavaju realno stanje i mišljenje Novobeograđana o lokalnoj vlasti.

"Ali je to činjenica, nisu izašli na izbore, postoje stranke koje su u stanju da izvuku svoje pristalice. Ja to nikada nisam radio, a ni nemam mehanizme", rekao je on.

Šapić je izjavio da će izborni rezultati biti "onakvi kako opštinska izborna komisija odluči" i da će ih on prihvatiti.

Ocenio je i da verovatnoća da ostane na čelu opštine "nije preterano velika". Ukoliko budu potvrđeni prvobitno objavljeni rezultati, Šapićeva lista bi imala 23 mandata, SNS 22, a Socijalistička partija Srbije (SPS) četiri.

"Ni ja ni SNS ne možemo samostalno da formiramo vlast. Pozvaću SNS i SPS na razgovor jer sam to uradio i 2016. godine", rekao je Šapić.

Izvor: N1, Beta