Šarčević za Insajder: Studentski domovi neće biti zatvoreni, pogrešno data informacija predsedniku izazvala nedoumice

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Insajder da studentski domovi neće biti zatvoreni i dodao da se razgovara i o tome da se studentima koji su zaraženi koronavirusom omogući još jedan rok za polaganje ispita u avgustu.

Mladen Šarčević

“Došlo je do jednog lošeg prenosa informacija i loše interpretacije Studentske poliklinike. Još pre 5-6 dana ja sam komentarisao da su izveštaji studentskih poliklinika nekako dvosmisleni. Imamo 280 zaraženih, ali to su svi studenti, ne samo studenti iz domova. Ja sam na Kriznom štabu rekao lekarima - 'nemojte da donosite pogrešne zaključke'. Zaista je u pitanju mnogo manji broj zaraženih u domovima - oko 20 posto”, rekao je Šarčević za Insajder.

On je rekao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je juče najavio zatvaranje studentskih domova, pogrešno data informacija koja je izazvala nedoumice, dodajući da je on na to ukazao na Kriznom štabu.

“Ukazao sam da ovakvi podaci mogu da se protumače pogrešno. Dobijate pogrešnu sliku ako kažete da ima 280 zaraženih i da su svi u domu, onda je to panika. Ako kažete da je 20 odsto u domu onda je to druga vest”, naglasio je Šarčević.

Ministar je dodao da je od direktorke Studentske poliklinike tražio da podatke o zaraženima šalju razdvojeno i da većina studenata koji su zaraženi koronvirusom žive u privatnim smeštajima.

“Mi ne možemo kontrolisati te studente. U domovima je stroga kontrola”, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima u studentskim domovima u Novom Sadu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici nema zaraženih studenata.

“U Nišu je bilo dvoje na početku, oni su izolivani i domovi rade. U Beogradu trenutno imamo 49 zaraženih i taj broj je fiksan već nekoliko dana i oni nisu u studentskim centrima već su smešteni u Učeničkom domu, baš da bi studenti mogli da polažu ispite. Svi njihovi kontakti su ispitani i situacija je pod kontrolom”, rekao je Šarčević.

Dodao je i da je predsednik sinoć imao kontakt sa studentima i da su to mediji preneli, ali da su studenti sada malo nepoverljivi.

Ministar je dodao i da se razgovara o tome da se studentima koji su bili bolesni u avgustu omogući još jedan ispitni rok.

Svi studenti koji imaju ispitne rokove ostaju u studentskim domovima do 20. jula 2020. godine kao što je prvobitno planirano, objavljeno je naknadno na sajtu Ministarstva prosvete.

"Od 7.800 studenata koji se nalaze u domovima trenutno je pozitivno 49 i nalaze se u izolaciji. Svi ostali zaraženi studenti na osnovu izveštaja Studentske poliklinike ne žive u domovima. Stanje u domovina je pod kontrolom, a studenti će moći da završe ispitni rok", navedeno je na sajtu ministarstva.

SPUB: Studenti neće biti iseljeni iz studentskih domova

Nakon sastanka sa ministrom prosvete, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu saopštio je da studenti neće biti iseljeni iz studentskih domova kao i da će na sledećoj sednici senata BU predložiti usvajanje obaveznog dodatnog roka za sve fakultete.

Dodaje se i da će se Ministarstvo zalagati da zaraženi studenti dobiju priliku da dodatno polažu ispite iz rokova koje su propustili.

Takođe, navodi se i da će odluka za srednjoškolce koji će propustiti polaganje prijemnog ispita biti doneta u narednom periodu.

Predsednik Srbije sinoć je najavio nove mere u borbi protiv koronavirusa, među kojima je zatvaranje svi studentskih domova u Beogradu.

Ova vest je izazvala reakciju studenata koji su sinoć protestovali, tražeći da se ne iseljavaju iz domova, da se studentima koji imaju kovid da još jedan rok jer bez njega ne mogu da ostvare uslov za budžet i da se pojavi ministar prosvete Mladen Šarčević kako bi "sve utanačili".

Oni su iz nekoliko studentskih domova krenuli pešice da bi se nešto pre ponoći okupili na platou ispred Skupštine Srbije, a najavili su okupljanje i za danas u 10 časova ispred Filozofskog fakulteta.

Mladen Radić, jedan od predstavnika studenata, je za agenciju Beta rekao sinoć da je da je vest koja se pojavila o navodnom postizanju dogovora o tome da studenti ipak ostanu u domovima lažna, i da osoba koja je taj dogovor navodno postigla nije njihov predstavnik. 

Zato očekuju da im se ministar prosvete danas obrati.

Tokom sinoćne protestne šetnje, studenti su skandirali "Nećemo kući" i pozivali Beograđane da im se pridruže uzvicima "Izlazite napolje".

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u sredu da je do sada u Beogradu koronavirusom zaraženo 240 studenata.

On je rekao da su oni smešteni u izolaciju u svojim ili iznajmljenim stanovima, kao i da su pojedini studentski domovi određeni za te namene.

Izvor: Insajder