Saslušani Marijan Rističević i Zlatibor Lončar o incidentu ispred Skupštine, Rističević se pridružio krivičnom gonjenju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i narodni poslanik Marijan Rističević  danas su u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dali izjavu o incidentu koji se dogodio 8. maja na stepenicima Skupštine Srbije kada su poslanici Dveri blokirali ulaz u parlament i nasrtali na poslanike vladajuće većine i ministre.

Boško Obradović nasrće na ministra Zlatibora Lončara Foto: Srđan Ilić

Kako je saopštilo Prvo osnovno javno tužilaštvo oštećeni Rističević i Lončar su detaljno opisali događaj ispred Narodne skupštine Republike Srbije i naveli koje su konkretne radnje preduzeli okrivljeni tom prilikom.

„Naime, oštećeni Marijan Rističević je izjavio da su se okrivljeni sjurili prema njemu čim su ga primetili na stepeništu Narodne skupštine, uputivši mu niz uvreda u smislu ’ lopove’, ’đubre ’, kojom prilikom je zadobio pet-šest udaraca, od kojih je video da mu je dva udarca u predelu glave zadao Boško Obradović, a ostale udarce su mu zadala još tri lica koja prepoznaje kao okrivljene u ovom postupku. Tom prilikom je zadobio telesne povrede u vezi kojih je dostavio povrednu listu, navodeći da se pridružuje krivičnom gonjenu okrivljenih i ističe imovinskopravni zahtev“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Lončar je, kako je saopšteno, izjavio da je prilikom ulaska u Dom narodne skupštine video grupu ljudi, među kojima je prepoznao Boška Obradovića koji mu se unosio u lice uz pretnje da će ga uhapsiti i koji je pokušao da ga povuče za rukav desne ruke, dok su ostali okrivljeni vikali i vređali ga.

Tužilaštvo će, navodi se, u nastavku dokaznog postupka ispitati svedoke, narediti veštačenje povreda i preduzeti sve ostale radnje koje su neophodne radi utvrđivanja činjeničnog stanja i pravne kvalifikacije, a potom će tužilaštvo doneti konačnu odluku.

Marijan Rističević je po izlasku iz tužilaštva za N1 rekao da ostaje pri svemu onome što je ranije rekao.

Njegov advokat Svetozar Vujačić je naveo da su se kao oštećeni pridružili krivičnom gonjenju, kao i da su istakli imovinsko - pravni zahtev, jer je Marjan Rističević zadobio lakše telesne povrede.

"Ukoliko bi se Obradović izvinio, što do sada nije uradio, mi bismo sasvim sigurno odustali od imovinsko - pravnog zahteva koji bi išao do 200 - 300 hiljada i prema njemu i prema Dverima", rekao je pravni zastupnik Marijana Rističevića, dodajući da je već sada potpuno izvesno da će biti podignuta optužnica protiv Obradovića na osnovu, kako je rekao, dokaza koji postoje u Tužilaštvu i koje su oni danas priložili, za nasilničko ponašanje prema službenom licu.

Današnjim saslušanjima prisustvovao je i Mihajlo Lakčević, branilac Obradovića, koji je rekao da ovde krivičnog dela po službenoj dužnosti nema i da se na silu pokušava optužiti neko.

Prethodno su povodom krivične prijave zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje u Prvom osnovnom tužilaštvu kao osumnjičeni saslušani su Boško Obradović i još trojica članova Dveri - potpredsednik Izvršnog odbora Slaviša Miletić i potpredsednik i član Gradskog odbora u Požarevcu Marko Đurđević i Davor Đurđević. 

Samo tri dana nako što su poslanici Dveri fizički napadali ministre i poslanike vladajuće koalicije, ispred Skupštine Srbije desio se još jedan incindent u kome je muškarac M.S. nasrnuo na ženu tokom okupljanja dve grupe građana koji su došli da pruže podršku sa jedne strane poslanicima SNS, a s druge strane lideru Dveri Bošku Obradoviću.

Zbog ovog incidenta protiv M.S, koji je odmah uhapšen, podneta je prekršajna prijava, a ne krivična, i on je iste večeri u Prekršajnom sudu u Beogradu osuđen na novčanu kaznu od 60.000 dinara.

"Uprava policije 29. novembar, koja je podnela zahtev za prekršaj, odmah ga je dovela u stanicu jer su sumnjali da će on nastaviti sa takvim ponašanjem, a ta činjenica da on može nastaviti sa vršenjem prekršaja je dovoljna da se on odmah osudi, rekla je predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović.

Ona je dodala da je u prijavi napisano on je nasrnuo na ženu, ističući da se čak ni na snimku ne vidi da je udario ženu, ali da je to bilo vršenje nasilja nad drugom što je dovoljno da se osudi za prekršaj.

"M.S. je priznao da je nasrnuo na ženu, ali je rekao da je bio sprečen od strane drugog čoveka koji je bio krupan i zaista ceo snimak pokazuje njegova leđa u trenutku kad se on zaleće da udari ovu ženu. Tako da ni sudija nije imala dokaz da je on nju udario", rekla je predsednica Suda.

Obradović, koji je i narodni poslanik, kako je prethodno najavio Pokret Dveri, nije se pozvao na poslanički imunitet.

Tužilaštvo je tada saopštilo da je on “u svojoj odbrani, kao i ostali osumnjičeni, negirao radnje izvršenja krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, navodeći da nije bilo fizičkog obračuna niti želje za fizičkim obračunom, već je da je to bio politički protest od strane četvoro poslanika Srpskog pokreta Dveri, dok su ostali osumnjičeni izjavili da su tom prilikom prisustvovali skupu Srpskog pokreta Dveri“.

Tužilaštvo je nakon saslušanja osumnjičenih, saopštilo da će posle ispitivanja oštećenih i svedoka doneti naredbu o veštačenju povreda koje je zadobio oštećeni i da će potom preduzeti druge radnje za koje smatra da su neophodne, kao i one koje eventualno predlože osumnjičeni, a sve u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i pravne kvalifikacije. Nakon toga će Tužilaštvo doneti konačnu odluku, navedeno je u saopštenju.

Poslanici Dveri predvođeni Obradovićem 8. maja su na stepenicama ispred Skupštine Srbije presretali i nasrtali na poslanike vlasti i ministre, a bilo je i fizičkog kontakta s pojedinima od njih.

Dva dana nakon ovog incidenta ispred Skupštine Srbije otpočela je serija štrajkova glađu, prvo poslanika Miladina Ševarlića, kojem se potom pridružio Boško Obradović, da bi nakon toga protest otpočeli i poslanici SNS-a Aleksandar Mrtinović i Sandra Božić sa zahtevom da tužilaštvo reaguje i pokrene istragu protiv Boška Obradovića.

Nakon što je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 12. maja saopštilo da je MUP podneo krivičnu prijavu protiv Obradovića i još tri osobe zbog učešća u incidentu ispred Doma Narodne skupštine, Martinović je prekinuo štrajk.

Obradović i poslanik Dveri Ivan Kostić, koji se štrajku pridružio nakon dva dana, prekinuli su protest 20. maja, navodeći da su uspeli da skrenu pažnju javnosti na nedemokratičnost vlasti.

Izvor: Insajder, N1