Saslušani studenti FDU, održan protest ispred suda (VIDEO)

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić saslušani su danas u Prekršajnom sudu povodom prijava koje je protiv njih podneo MUP. Kako kažu, očekuju oslobađajuću presudu. Njihova advokatica Kristina Todorović iz Yucom-a rekla je da ne postoje pravni osnovi za podnošenje prekršajne prijave i označavanje dvojice studenata kao organizatora protesta „Protiv diktature“ u aprilu u Beogradu.

Studenti FDU ispred Prekršajnog suda

„Predložili smo davanje izjava svedoka koji su takođe učestvovali na protestu, koji su njihove kolege sa fakulteta. Tražili smo da se saslušaju i policajci koji su podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Ako sudija odluči da sasluša svedoke to je moguće za najduže dva meseca. Očekujemo oslobađajuću presudu apsolutno“, rekla je Todorović, pojašnjavajući da bi eventualna kazna bila novčana, od 50.000 do 150.000 dinara.

Advokatica je dodala i da ne postoje činjenice koje dovode u vezu studente sa organizacijom protesta.

Studenti Terzić i Vučetić su nakon saslušanja rekli da takođe očekuju oslobađajuću presudu i da su obojica izjavili pred sudom da nisu organizatori protesta.

„Da smo organizatori protesta – nismo, da znamo ko je organizator protesta – ne znamo. Upravo to smo i rekli“, rekao je Pavle Terzić.

Gavrilo Vučetić je naveo da mu prijave deluju kao pokušaj zastrašivanja.

„Baš zato što su dva studenta izabrana, da bi se toj ciljnoj grupi reklo da ne smeju da protestuju i da pokazuju različito mišljenje“, rekao je Vučetić.

Pre i tokom saslušanja, nekoliko desetina ljudi je protestovalo ispred Prekršajnog suda zbog podnetih prekršajnih prijava. Skup je organizovao pokret Protiv diktature.

"Pokret Protiv diktature je ovde da bi se solidarisao sa momcima koji su bili sa nama na ulicama u aprilu. Mislimo da kriterijumi za prekršajnu prijavu ne postoje i da su nasumično izabrali momke od desetina mladih koji su se smenjivali na čelu kolone", rekla je Jelena Anasonović iz tog pokreta, dodajući da su prijave pokušaj zastrašivanja.

Protest su podržali iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, Inicijative mladih za ljudska prava, Yucom-a. Takođe, nekoliko profesora FDU-a je podržalo svoje studente, među kojima su Ivan Medenica, Biljana Srbljanović, Saša Sailović, Aleksandar Janković.

Skupu su prisustvovali i Dragan Šutanovac iz Demokratske stranke, Zoran Živković iz Nove stranke, kao i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

Kako navode učesnici protesta, došli su da bi podržali studente FDU-a i saglasni su u tome da nisu poznati razlozi zbog kojih su podnete prekršajne prijave baš protiv njih dvojice.

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) Univerziteta u Beogradu je nedavno, povodom zahteva za pokretanje postupka protiv svojih studenata Pavla Terzića i Gavrila Vučetića, saopštio da Izborno veće FDU smatra da je njegova moralna obaveza da zaštiti svoje studente od pokušaja političkih i svih drugih pritisaka i da ih podrži u slobodnom iskazivanju mišljenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zahteva od Prekršajnog suda u Beogradu da pokrene postupak protiv Terzića i Gavrilovića, jer su navodno organizovali neprijavljeni skup 21. aprila - "Protest protiv diktature".

List Danas je preneo da je policija dvojicu učesnika aprilskih protesta prijavila kao organizatore, iako zakon dozvoljava spontana mirna okupljanja koja su reakcija na neki događaj, bez prethodne prijave.

Policija je utvrdila da su oni organizatori skupa na osnovu toga što su, kako stoji u izveštaju, "vodili" skandidaranje ispred redakcije Informera, "izdvojili su se na čelu kolone kao organizatori", a kasnije ispred Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv lidera Nove stranke Zorana Živkovića da posmatraju sednicu parlamenta sa balkona.

Na teret im se stavlja i trasiranje protesta, kao i uzvikivanje pogrdnih reči.

Izvor: Insajder