Saslušani svedoci na suđenju Belivuku za pomaganje u ubistvu

Saslušanjem sedam svedoka u Višem sudu u Beogradu danas je počelo suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i Mirku Kojiću koji je u bekstvu i kome se sudi u odsustvu. Oni se sumnjiče da su pomagali NN osobi da ubije Vlastimira Miloševića 30. januara prošle godine u Ulici kraljice Marije. Nastavak suđenja zakazan je za 20. februar.

Veljko Belivuk

Na početak suđenja Belivuk i Miljković došli su iz pritvora, a njih dvojicu je u holu Suda čekala grupa ljudi među kojima su i članovi grupe osuđivanog kriminalca Aleksandra Stankovića koji je ubijen u mafijaškom obračunu čiji je Belivuk, po sopstvenom priznanju, bio dobar prijatelj.

Belivuk i Miljković su okupljene pozdravili slanjem poljubaca i vidno raspoloženi ušli u sudnicu.

Ovo suđenje imalo je nameru da prati nekoliko novinarskih ekipa ali je zbog velikog broja svedoka, advokata i njihovih pripravnika, kao i članova porodice, ulaz u sudnicu bio ograničen.

Podsetimo, u centru Beograda 30. januara nađeno je telo muškarca s prostrelnom ranom na glavi. Njega je u sedam sati ujutro ubica čekao ispred ulaza u zgradu u ulici 27.marta.

Dva dana nakon ubistva 2. februara prošle godine policija je saopštila da je uhapšen V.B. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teško ubistvo.

Uskoro se saznalo da je uhapšeni ustvari Veljko Belivuk koji je javnosti postao poznat nakon video snimka brutalnog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan ispred prostorija kluba, a koji je prethodno osuđivan za nanošenje teških telesnih povreda.

Istraga za ubistvo Miloševića prvo je vođena protiv Veljka Belivuka ali je ubrzo nakon toga Više javno tužilaštvo saopštilo da je optužnica protiv Belivuka i još dvojice podignuta za pomaganje u ubistvu.

Na pripremnom ročištu, u decembru prošle godine, i Belivuk i Miljković negirali su umešanost u ovaj zločin.

Janičari na tribinama Partizana

Kako je ranije pisao Insajder, u toku borbe između navijačkih grupa „Alkatraz“ i „Zabranjeni“ pre nekoliko godina na tribine Partizana dolazi ekipa zvana „Janičari“ koju su vodili ubijeni Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk.

Oni su, kako je i sam Belivuk u intervjuu za Newsweek rekao, na tribinu Partizana došli prvo kao plaćeno obezbeđenje pojedinim vođama „Alkatraza“ , među kojima je Aleksandar Vavić, da bi kasnije tu garnituru vođa sa tribine, kako je naveo, i proterali.

U međuvremenu, šira javnost je za nove vođe navijača Partizana, koje je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, saznala tek nakon napada na direktora FK Partizan Miloša Vazuru, u kom su teško povređeni pripadnik obezbeđenja i vozač kluba, maja 2016.

Ovaj brutalan napad snimljen je i sigurnosnim kamerama i na njemu se vide Aleksandar Stanković, Veljko Belivuk i Darko Ristić.

Stanković je u tom trenutku već bio pravnosnažno osuđen na zatvorsku kaznu za trgovinu drogom, ali je više puta odlagao odlazak u zatvor i na kraju je ubijen u oktobru 2016. u pucnjavi u centru Beograda.

Kako je pisao Insajder, u vreme ubistva Miloševića za čije pomaganje je optužen, Belivuk je trebalo da služi kaznu kućnog pritvora.

Stanković i Belivuk pominju se i u krivičnoj prijavi Vojnog sindikat, kao „lica iz kriminogenih sredina“ kojima su pojedinci iz Vojske omogućili da koriste vojno strelište i municiju.

Ovu prijava, kako je Insajder objavio, nedavno je Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu odbacilo.

Izvor: Insajder