Saslušano troje učesnika protesta Protiv diktature, održan skup podrške

U Prekršajnom sudu u Beogradu danas je saslušano troje učesnika protesta Protiv diktature, protiv kojih su podnete prekršajne prijave zbog navodne organizacije protesta posle predsedničkih izbora 2017. godine. . 

Transparent na skupu podrške

Saslušani su Đorđe Perović, Pavle Terzić i Tijana Hegić, a ispred suda su članovi, saradnici i simpatizeri tima Protiv diktature organizovali miran skup podrške tokom kojeg su držali transparente na kojima je pisalo "Protiv terora vlasti", "Revolt" i drugi.

Tijana Hegić je rekla novinarima da se nije uplašila i da ne postoji način da je uplaše prijave protiv nje ili nekog drugog iz tima Protiv diktature, navodeći da je trenutno u toku "ućutkivanje pred beogradske izbore" kroz "ozbiljne opomene, kao upozorenje i crtanje mete na čelu".

"Neka znaju da nećemo ćutati ako učine bilo kakav prekršaj i krivično delo u izbornom procesu. Nikoga od nas neće uplašiti ni u jednom trenutku, niti će značiti da ćemo ćutati. Važno je da nastavimo da se borimo, da budemo glasni, da govorimo vlasti ono što mislimo i da se borimo za poštene beogradske izbore", rekla je Tijana Hegić.

Ona je navela da izborni proces na predstojećim beogradskim izborima mora da teče pošteno.

"Zahtevi protesta su bili u vezi sa slobodnim medijima i slobodnim izborima. Ta borba i dalje traje", navela je ona i najavila predaju zahtev za fer i slobodne izbore koje će tim Protiv diktature uskoro predstaviti.

Pavle Terzić, koji je već jednom saslušan, rekao je da je pred sudom izneo svoje viđenje, odnosno da su na proteste dolazili spontano, da ih je organizovalo njihovo "srce, duša i ponos".

"Svakog puta kada bih dolazio na taj protest nisam znao na koga ću tamo da naletim, osim osobe ili devojke sa kojom bih otišao tamo. To sam i rekao", rekao je Terzić novinarima.

Preneo je da ga je sudija pitao da li zna zašto se izdvaja i šta smatra da država radi time što učesnici protesta dobijaju prijave, na šta je Terzić rekao da je odgovorio da će to napisati jednog dana u svojim dnevnicima, jer ni sam to ne zna i da može samo da teoretiše.

On je rekao da je velika tuga to što je prošlo dva meseca od prvog saslušanja posle kojeg je očekivao presudu, a umesto toga dobio je poziv za novo saslušanje.

"To mi izgleda kao da nisu ni sigurni šta bi radili sa prvim, pa odugovlače da bi prolongirali, ne bi li to samo trajalo", rekao je on i dodao ih te prijave neće zastrašiti.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je novinarima da su prekršajne prijave "predizborni pritisak režima na građane Beograda".

"Ja sam u jednom od tih slučajeva predložen kao svedok, kao i ministar policije, koji je rekao da je opozicija organizovala proteste. Ja sam to priznao, da mi jesmo učestvovali u tome. Tako da ako sud veruje ministru da ne laže, onda ova deca nema potrebe da stoje danas ovde", rekao je Živković.

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je da je na skup ispred Prekršajnog suda došao zato što su učesnici Protesta protiv diktature pod pritiskom vlasti i da su žrtve progona.

"Uvek smo uz ljude koji su pod pritiskom vlasti i kojima se pišu besmislene prekršajne prijave, kada je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da svako ima pravo da se okuplja bez ikakvih problema. To je Ustavno zakonsko pravo", rekao je on.

Dodao je da se plaši da prekršajne prijave mogu vrlo brzo preći u krivične i da to ne sme da se dozvoli.

On je naveo i da su protesti posle predsedničkih izbora nisu imali veze sa strankama i politikom, jer svi koji su u njima učestvovali su učestvovali kao građani.

"Svi građani su organizatori protesta. Prijave su zastrašivanje i maltretiranje. Ne vidim korist za vlast od toga, niti oni ove ljude mogu preokrenuti u njihovom razmišljanju i stavu, niti to može imati značajne posledice po rastuće nezadovoljstvo građana Srbije", rekao je Stefanović.

Tim Protiv diktature sinoć je u saopštenju naveo da su prijave protiv učesnika protesta Protiv diktatura "bez svake sumnje još jedan pokazatelj da ova vlast nema nameru da radi na izgradnji demokratskog sistema i da nema problema da se koristi svim mogućim vrstama pritisaka, pa i zloupotrebom sudske vlasti sa ciljem da zastraši i potera sve slobodno misleće ljude iz ove zemlje".

Kako je Insajder ranije pisao, protiv učesnika protesta „Protiv diktature“ policija je podnela 23 prekršajne prijave. Prijave su podnete iako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tokom protesta tvrdio da na ulicama nema policije i da „nikakve mere protiv učesnika protesta neće biti preduzimane, da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da izražava svoje nezadovoljstvo, te da ih niko u tome neće sprečavati dok su okupljanja mirna“.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.