Saslušano više desetina osoba u istrazi ranjavanja novinarke, motiv se traži i u tekstovima

Policija Crne Gore i dalje nema odgovor na pitanje ko je pre tri dana ranio novinarku Vijesti Oliveru Lakić, niti ima novih informacija koje bi saopštili javnosti. 

Mediji, ilustracija

Kako pišu Vijesti za koje je Olivera Lakić radila, policija je saslušala više desetina osoba sa kriminalnom prošlošću zbog ranjavanja novinarke, a inspektori su pregledavali snimke sa nadzornih kamera u okolini mesta napada. Motiv za napad se traži u tekstovima koje je novinarka Vijesti radila. Britanski Gardijan pucanj vidi kao „poslednje upozorenje za istraživače“.

Inspektorima Odseka za krvne delikte izjavu je dao i Ivan Bušković, osuđivan zbog prebijanja novinarke Lakić 2012. Inspektori su saslušali i nekoliko njegovih prijatelja, koji su tokom sudskog postupka zbog napada na Lakić, lažnim svedočenjem pokušavali da obezbede alibi Buškoviću.

Svi privedeni su posle saslušanja pušteni na slobodu.

Policija, pišu Vijesti, i ovog puta motiv traži u njenim tekstovima.

Ovo je potvrdio i ministar pravde Zoran Pažin koji je gostujući na TV Vijesti, u emisiji “Načisto”, rekao da veruje da će slučaj rasvetljen do kraja i da se nada da će u tome pomoći forenzička ispitivanja.

“Nijedna mogućnost nije eliminisana, ali istraga ne ide u pravcu da se radi o privatnim obračunima. Od posebnog značaja za istragu je novinarski fokus Lakić”, naveo je Pažin.

U januaru, februaru i aprilu, Lakićeva je ponovo pisala o švercu cigareta. Nedavno je istraživala i nepostupanje pravosudnih organa tokom sudskog postupka protiv Rožajca Safeta Kalića, obelodanila je da tužioca Gruja Radonjića Specijalno državno tužilaštvo  sumnjiči da je počinio krivično delo zelenašenje. Izveštavala je i o postupanju policijskog službenika Igora Živkovića, koji je radio na prijavnici Specijalnog policijskog tima (SPO) i, navodno, obaveštavao Radonjića ko dolazi u njihove prostorije dok je trajala istraga protiv njega zbog sumnje da se bavio zelenašenjem. Lakić je pisala i o pretnjama specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću, ali i o tvrdnjama sekretara Veća za nacionalnu bezbednost (VNB) Veselina Veljovića koji je optužio neidentifikovane države regiona da protiv Crne Gore vode specijalni rat.

Predstavnici Vijesti tvrde da su su Oliveru Lakić pokušali da ubiju zato što nije rasvetljen slučaj iz 2011. i 2012. godine.

Novinarka je pisala o organizovanom kriminalu i i ranije je bila meta napada. Nakon serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji cigareta, napadnuta je 2012. godine. Nalogodavci tog napada nisu poznati, niti su istražitelji ispitali navode iz njenih tekstova.

Čelnici Vijesti okrivljuju vlast

Kolege Olivere Lakić iz redakcije Vijesti za napad smatraju odgovornim predstavnike vlasti i sve sudije i tužioci koji su bili uključeni u rešavanje slučajeva napada na novinare i koji su napredovali uprkos nedostatku rezultata.

„Vrlo zlokobnom“ smatraju Đukanovićevu ocenu da su Vijesti fašistički medij “samo zato što pišu o poslovima njegovog sina sa Vladom”.

Olivera Lakić je ranjena 8. maja oko 21 sat, ispred ulaza zgrade u kojoj stanuje, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. U nju je pošto je izašla iz automobila i krenula ka ulazu, prišla muška osoba i pucala joj u desnu nogu.

Lakić je juče puštena iz Kliničkog centra otpuštena na kućno lečenje.

Ona je ranjena na istom mestu na kom je pretučena 7. marta 2012. godine. Zbog tog napada Ivan Bušković osuđen je na devet meseci zatvora, ali mu je Zakonom o amnestiji kazna skraćena za četvrtinu, a nakon toga dobio je i zatvorski uslov, po kom mu je kazna umanjena za dodatnih 10 dana.

U Podgorici je dan posle ranjavanja održan protest zbog ovog nedela.

U Crnoj Gori su od 2014. godine prema podacima organizacije Safe journalists napadnuta 32 novinara.

Premijer Crne Gore najavio smene ukoliko istraga ne da rezultate

Iako još uvek nema konkretnih rezultata istrage, a optužbe javnosti za loše stanje novinara idu ka vlastima, premijer Crne Gore Duško Marković praktično je obećao da će napadači biti uhapšeni.

On je tokom razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u Tivtu poručio da će smenjivati rukovodstvo bezbednosnih službi, sve dok ne otkriju napadače i nalogodavce napada u Podgorici na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

"Suštinske su obaveze efikasna istraga i sposobnost za potpuno rasvetljavanje ovog događaja. A ona podrazumeva otkrivanje počinilaca i nalogodavaca i njihovo procesuiranje", rekao je Marković.

Napad na novinarku Lakić oštro je osudio i komesar za proširenje Han, koji je ranije danas posetio redakciju podgoričkih "Vijesti" i razgovarao sa napadnutom novinarkom.

Vajt: Političari moraju preuzeti odgovornost

Eiden Vajt, direktor Mreže za etičko novinarstvo iz Londona i bivši generalni sekretar Međunarodne federacije novinara je u tekstu koji prenosi Radio Slobodna Evropa ukazao na činjenicu da je „crnogorska novinska grupacija Vijesti prijavila da je pretrpela nekih 25 napada na njihove medije ili novinare posljednjih godina“.

„Crna Gora je mala zemlja, ali ima veliki problem koji deli s mnogim zemljama u regionu, a taj veliki problem je da su novinari koji pokušavaju istražiti korupciju u javnom životu na meti više nego ikada pre i ta realnost je ekstremno zabrinjavajuća“, naveo je Vajt.

On je kao veliki problem naveo to što je „političari kojima se ne sviđa da mediji budu kritični prema vlastima stvaraju loše saveze sa kriminalnim grupama i tako dalje“.

„To znači da su novinari koji pokušavaju biti nezavisni, koji pokušavaju ljudima reći istinu, često na meti. Zbog toga je veoma važno naglasiti da je ovo problem za koji politički lideri moraju preuzeti odgovornost. I u Srbiji i u Crnoj Gori imate ljude na vrhu vlasti koji su netolerantni prema medijima i koji na neprimeren način napadaju i kritikuju medije“, navodi Vajt.

UN zabrinute zbog nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori 

Ujedinjene nacije su zabrinute zbog nastavka nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori, kao i zbog poslednjeg slučaja napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

Portparolka kancelarije Visokog predstavnika za ljudska prava Ravina Šamdasani saopštila je da su, pored Crne Gore, na listi zemalja zbog koji su zabrinuti Jemen, Kambodža, Kuba i Nikaragva.

Crna Gora se zbog napada nalazi među pet zemalja sveta koje su obuhvaćene najnovijem saopštenjem UN.

"Napad na Lakić je usledio nakon bombe postavljene pod auto ispred kuće novinara Seada Sadikovića. Zabrinuti smo jer izveštaji ukazuju da su novinari, naročito oni koji se doživljavaju kao kritičari vlasti, izloženi pretnjama, fizičkom nasilju, tužbama za klevetu. Prema izveštajima NVO, od 2013. je u Crnoj Gori bilo od 20 do 25 napada na novinare i samo par slučaja je istraženo", navodi se u saopštenju Šamdasani, prenose Vijesti.

UN pozivaju Crnu Goru da ispunjava svoje obaveze u oblasti ljudskih prava kako bi u potpunosti zaštitila pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući zaštitu novinara i medija.

"Pozivamo vlasti u Crnoj Gori da osiguraju zaštitu novinara i drugih medijskih radnika, osude napade na novinare, i osiguraju da se svi slučajevi brzo i efikasno istraže, a počinioci dovedu pred lice pravde", navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta, Vijesti, Gardijan