Sastanak Kurtija i Mustafe i danas bez rezultata

Uprkos najavama samih lidera dve pobedničke stranke kosovskih izbora da su optimistični po pitanju toga da se danas postigne sporazum, to se nije dogodilo. Lideri Pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, kako javljaju mediji, napustili su zgradu skupštine Kosova bez izjava za novinare.

Isa Mustafa i Aljbin Kurti

Uoči početka današnjeg sastanka bilo je nagoveštaja da bi sporazum mogao biti postignut, ali izgleda da dve partije još uvek ne mogu da se dogovore oko raspodele vlasti, prenosi Kosovo onlajn.

Mediji navode da će se sastanci Kurtija i Mustafe nastaviti već sutra.

Uoči sastanka lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti poručio je da ne zna da li će biti postignut sporazum dodajući da je optimističan. I lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izrazio je nadu da će se danas konačno postići dogovor.

Poslednji rok do kada mandatar Aljbin Kurti treba da predstavi sastav nove vlade Kosova je 4. februar.

Koalicioni sporazum o formiranju vlade se čeka već tri meseca, a sporna tačka je raspodela pozicija.

DSK je, pored ostalog, tražio poziciju predsednika Kosova, dok je Samoopredeljenje smatralo da o tome treba razgovarati kada aktuelnom predsedniku Hašimu Taciju istekne mandat u proleće 2021. godine.

Koalicioni pregovori DSK i Samoopredeljnje već mesecima traju, a tim povodom Hašim Tači objavio je odluku kojom je i zvanično Aljbina Kurtija proglasio za mandatara za formiranje nove kosovske vlade.

Prema konačnim rezultatima prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, Samoopredeljenje je osvojilo 26 odsto glasova (32 mandata), a na drugom mestu je DSK sa 24,48 odsto (29 poslanika).

Samoopredeljenje i DSK su programski dogovor o novoj vladi Kosova postigli još 8. novembra, ali tada, kako je saopšteno, nije bilo razgovora o personalnim rešenjima.

Izvor: Insajder, Kossev