Sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja i „Ujedinjenih protiv kovida“ zakazan za četvrtak

Sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja i Udruženja građana „Ujedinjeni protiv kovida“ (UPK) zakazan je za četvrtak, 24. septembar 2020. godine, saopštilo je danas to udruženje.

Koronavirus, Ministarstvo zdravlja

„UPK radi intenzivno na pripremi tog sastanka, o čijim ćete rezultatima biti obavešteni odmah nakon sastanka. Istovremeno, radimo i na najavljenoj konferenciji za medije na otvorenom, čija će sadržina svakako zavisiti od rezultata pomenutog sastanka“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Izvršni odbor Udruženja građana UPK-a, čiji su članovi lekari i zdravstveni radnici, potpisnici istoimene peticije, zatražio je juče od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da organizuje hitan sastanak na kome bi se „ispregovarao način daljih međusobnih odnosa, koji moraju biti u interesu sistema javnog zdravlja i svih građana Srbije“.

UPK je od Ministarstva zdravlja tražio da uputi i „apel direktorima svih zdravstvenih ustanova da pod hitno prekinu sa kršenjem prava lekara“, kao i da obaveza svakog direktora u zdravstvenim ustanovama treba da bude da ostavi u radnom odnosu i na odgovarajućim poslovima sve mlade lekare koji su zaposleni tokom vanrednog stanja, koji su „izneli izuzetno veliki teret u prethodnom delu epidemije“.

Zatražiena je i „hitnu smenu v.d. direktora Opšte bolnice Novi Pazar" navodeći da je ta ustanova, „posmatrajući samo činjenice, jedna od najlošijih u celom svetu“, kao i da „postoji visok stepen sumnje da je trenutnom stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi najviše doprinela organizacija rada same bolnice“.

Od ministra zdravlja je zatražena i hitna smena v.d. direktora KBC Zvezdara, navodeći da je u tom bolničkom centru „zabeležen neverovatno veliki broj otkaza lekara, koji odlaze jer ne žele da sarađuju sa kolegom koji je trenutno na čelu ove ustanove“.

Kako se navodi u otvorenom pismu, čitavo osnivanje „Udruženi protiv kovida“ imalo je svoj uzrok u problemima sa „takozvanim Kriznim štabom“, čija se odgovornost zahteva.

Inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“ u julu je potpisalo najpre 350 lekara, nezadovoljnih načinom na koji država reaguje na epidemiju korona virusa ali i tretmanom zdravstvenih radnika, a broj potpisnika se, prema pisanju medija u Srbiji, u danima koji su usledili povećao na skoro 3.000, uprkos pritiscima vlasti na pojedine lekare da povuku svoje potpise.

Početkom septembra je osnovano Udruženje građana „Ujedinjeni protiv kovida“, čiji su članovi pre svega potpisnici peticije, koje je najavilo da će biti pre svega strukovno udruženje, koje će kroz angažovanje samih lekara koji su deo sistema pokušati da taj sistem učini boljim.

Ovakav potez Udruženja usledio je nakon što su se u medijima pojavili navodi da je prethodnih dana smenjen niz načelnika VMA kojima je zajedničko da su podržali otvoreno pismo koje su Vladi Srbije uputili lekari okupljeni u tom udruženju.

Iako je ova informacija nezvanična, iz Ministarstva odbrane, u čijoj nadležnosti je i VMA, saopšteno je da su „u celokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacione promene“, kao i da će u okviru tih promena biti „brojnog pomeranja kadra“.

Novica Antić iz Vojnog sindikata Srbije izjavio je sinoć da smenjeni načelnici tri odeljenja na VMA još nisu dobili napismeno rešenja za smene i da su svi oni su potpisnici inicijative Ujedinjeni protiv kovida. On navodi da obrazloženje MO o tim smenama nije prihvatljivo za ljude koji poznaju kako stvari funkcionišu u vojsci, a da je njima prekršeno više zakona i podzakonskih akata, podsećajući da se radi o ministru koji je u tehničkom mandatu. 

Potpisnica peticije, neurolog Anđela Gavrilović, za Insajder je rekla da će lekari stati uz svoje kolege i najavila da će danas biti saopšteno kakva će akcija podrške biti, ali i napomenula da to neće biti ni protest, ni štrajk. 

Izvor: Insajder