Sastanak premijerke i roditelja nestalih beba: Usaglašena tri amandmana, roditelji zadovoljni

Na popodnevnom sastanku premijerke Ane Brnabić s roditeljima nestalih beba usaglašena su tri amandmana na predloženi zakon, koji će odmah biti upućeni Narodnoj skupštini, a kojima se rešavaju neka od spornih pitanja na koja su udruženja roditelja ukazivala, saopštila je Vlada Srbije.

Sastanak premijerke sa udruženjem roditelja nestale dece

„Predloženim amandmanima predviđa se formiranje Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, čime se otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje“ , navodi Vlada u saopštenju.

Kako dodaje, posebno je važno to što će Komisiju činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

Roditelji iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba, kako se dodaje, smatraju da je danas napravljen veliki iskorak.

„Oni su istakli da su svesni da je reč o izuzetno teškom i kompleksnom problemu, ali da je jako važno što je na današnjem sastanku, nakon dugo vremena, napravljen ozbiljan pomak u daljoj saradnji sa državnim organima“ , prenosi Vlada Srbije u saopštenju.

Kako dodaju, premijerka je izrazila žaljenje što do ovakvog sastanka nije došlo ranije.

„Upravo zato, premijerka je rekla da će se već sledeće sedmice sastati sa svim predstavnicima udruženja roditelja, kako bi detaljnije razgovarali o zakonskim rešenjima, problemima sa kojima se suočavaju i o budućoj saradnji“ , dodaje se u saopštenju.

Do sastanka je došlo, kako navodi Vlada, na inicijativu Ane Brnabić.

„Premijerka je inicirala sastanak kako bi i lično čula njihove primedbe i bojazni u vezi sa Predlogom zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, koji je u skupštinskoj proceduri“ , dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Beogradske grupe roditelja nestalih beba, predstavnici Inicijative A11, Fondacije za otvoreno društvo, kao i narodna poslanica Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije. Takođe, bili su prisutni i predstavnici Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa.

Podsetimo, krajem prošle nedelje iznenada je na dnevni red stavljen Predlog zakona o nestalim bebama kome se već mesecima protive nevladine organizacije i udruženja roditelja nestalih beba tvrdeći da ovaj zakon ne garantuje da će roditelji saznati šta se dogodilo sa njihovom decom. Oni su zatim od ponedeljka svaki dan ispred Skupštine Srbije tražili povlačenje ili izmene ovakvog zakona. Povlačenje su tražili i predstavnici opozicije, a najsporniji član ovog zakonskog Predloga bio je član koji je propisivao da sud rešenjem može roditeljima pružiti novčanu naknadu i to tako što bi doneo rešenje da je nemoguće utvrditi istinu.

Izvor: Insajder