Saudijska Arabija priznala da je Kašogi ubijen

Nakon što je najpre tvrdila da je novinar Džamal Kašogi živ, a potom da je ubijen u tuči, Saudijska Arabija je priznala da je ubijen u „neovlašćenoj operaciji“. Ovo je, kako je preneo Bi-Bi-Si, izjavio saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir.

Džamal Kašogi

U intervjuu Foks njuzu, šef saudijske diplomatije je naveo da je smrt novinara bila "ogromna greška" i odbacio navode da je moćni saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman naredio ubistvo Kašogija. 

Al-Džubeir je u izjavi incident nazvao ubistvom. On je naveo i da Saudijska Arabija ne zna gde se nalazi Kašogijevo telo. 

"Odlučni smo da saznamo sve činjenice. I odlučni smo da kaznimo odgovorne za ubistvo. Pojedinci koji su to učinili prekoračili su svoja ovlašćenja. Očigledno je došlo do ogromne greške, a grešku je zakomplikovao pokušaj da se to sakrije", rekao je on.

Saudijska Arabija je bila pod pritiskom da objasni šta se desilo, budući da je najpre tvrdila da je Kašogi živ.

On je poslednji put viđen kada je ulazio u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra. 

Turski zvaničnici veruju da je Kašogija, poznatog kritičara saudijske vlade, u zgradi ubio tim saudijskih agenata.

Rijad je u početku navodio da je novinar napustio konzulat, ali je u petak priznao da je Kašogi, kako su naveli, ubijen u tuči. Ta tvrdnja je naišla na skepsu. 

"Čak ni vrh naše obaveštajne službe nije znao za to", naveo je ministar. 

Saudijska Arabija je saopštila da je uhapsila 18 ljudi, smenila dva saradnika prestolonaslednika i formirala telo pod njegovim vođstvom koje treba da reformiše obaveštajnu službu. 

I kralj Salman i prestolonaslednik su juče izjavili saučešće sinu ubijenog novinara.

Hašogi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

On je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen. Za Vašington post je pisao o Saudijskoj Arabiji, kritikujući njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Istragu istovremeno vode i Turska i Saudijska Arabija, a dosad objavljeni podaci ukazuju na to da je po ulasku u konzulat mučen i da je isečen na komade, a da su istovremeno u konzulatu bile i osobe iz bliskog okruženja kraljevske porodice.

Nestanak novinara prouzorkovao je diplomatski rat između Saudijske Arabije i SAD. Saudijska Arabija je upozorila da će odgovoriti na svaku pretnju i eventualnu meru, posle izjave predsednika SAD Donalda Trampa da će "žestoko kazniti" Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak novinara.

Izvor: Beta, Insajder