Saudijski princ o ubistvu Kašogija: To se dogodilo pod mojom vladavinom

Princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman priznao u dokumentarcu američke mreže PBS-a da snosi odgovornost za brutalno ubistvo novinara Džamala Kašogija, preneo je Rojters. Dokumentarac bi trebalo da bude emitovan sledeće sedmice, a ovo će biti prvi put da princ javno govori o ubistvu.

Mohamed bin Salman Foto: Mandel Ngan/Pool Photo via AP/Betaphoto

"To se dogodilo pod mojom vladavinom. Sva odgovornost je moja, zato što se to dogodilo pod mojom vladavinom", rekao je princ novinaru Martinu Smitu u dokumentarcu koji će biti prikazan 1. oktobra.

Zbog ovog ubistva mediji na Zapadu su vršili veliki pritisak na svoje države da se strože postave prema Saudijskoj Arabiji, a o značaju govori i činjenica da princ još nije posetio Evropu ili SAD nakon što su procurili detalji ubistva.

CIA i još neke obaveštajne službe zapadnih država su sumnjale da je Bin Salman lično naručio ubistvo Kašogija, međutim Saudijci su najpre poricali bilo kakvu upletenost.

Održan je i montirani proces u Saudijskoj Arabiji, tokom kojeg je krivica svaljena na glavnog pregovarača koji je bio zadužen da Kašogija "vrati nazad kući". Tužilac je tokom suđenja utvrdio kako je naredbu za ubistvo, i to preko skajpa, izrekao Saud al-Katani, bivši visoki savetnik princa.

Ukupno je za ubistvo optuženo 11 osoba, a za sad je održano samo nekoliko ročišta.

Princa su novinari pitali i kako je moguće da se ubistvo odigralo bez njegovog znanja na šta je on rekao da “ima 20 miliona građana i tri miliona zaposlenih”.

Podsetimo, pre dve nedelje turski mediji su objavili transkipt snimka za koji tvrde da je na njemu zabeležen čin ubistva i poslednje reči saudijskog novinara Džamala Kašogija koji je ubijen u oktobru prošle godine.

Novinar Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra prošle godine, kada je otišao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu da uzme dokumenta za venčanje.

On je prethodno živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen. Za Vašington post je pisao o Saudijskoj Arabiji, kritikujući njenu vojnu intervenciju u Jemenu, diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena. Turski zvaničnici odmah su izneli saopštenje da je Kašogija u zgradi ubio tim saudijskih agenata.

Rijad je sa druge strane u početku navodio da je novinar napustio konzulat, ali je ubrzo ipak priznao da je Kašogi, kako su naveli, ubijen u tuči.

Ova tvrdnja naišla je na skepsu, a dosad objavljeni podaci ukazuju na to da je po ulasku u konzulat mučen i da je isečen na komade, a da su istovremeno u konzulatu bile i osobe iz bliskog okruženja kraljevske porodice.

Istragu u ovom slučaju istovremeno vode i Turska i Saudijska Arabija.

Nestanak novinara prouzorkovao je diplomatski rat između Saudijske Arabije i SAD. Saudijska Arabija je upozorila da će odgovoriti na svaku pretnju i eventualnu meru, posle izjave predsednika SAD Donalda Trampa da će "žestoko kazniti" Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak novinara.

Izvor: B92, Insajder