Sava centar ponuđen na prodaju po početnoj ceni od 21,9 miliona evra

Grad Beograd danas je ponovo oglasio prodaju Sava centra, po početnoj ceni od 21.936.000,00 evra.

Sava centar Foto: Milutin Bojović

Učesnik u postupku dužan je da uplati depozit za učešće u postupku u iznosu od 2.193.600,00 evra.

Kako se navodi na sajtu Grada, kupac se obavezuje da u roku od pet godina od dana isplate celokupnog iznosa kupoprodajne cene, izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta poslovnih usluga, čija ukupna vrednost ne može biti niža od 50 miliona evra.

Takođe, kupac će se obavezati da neće promeniti namenu predmetne nepokretnosti, odnosno da će objekat ostati u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da, kako se navodi, Centar Sava uživa status prethodne zaštite.

Javno otvaranje ponuda planirano je za 25. septembar.

Posle višegodišnjih neuspelih pokušaja da pronađu privatnog partnera raspisana je prodaja u avgustu ove godine koja nije uspela jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a početna cena za kongresni centar bila je 27.400.000 evra uz uslov da kupac u obnovu ovog objekta uloži još najmanje 50.000.000 evra.

Prethodno je Grad Beograd raspisao tender za izbor partnera za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom u decembru 2017. Prema uslovima tendera, plan je bio da se osnuje zajedničko preduzeće, u kojem bi Grad bio vlasnik 51 odsto kapitala, a privatni partner - 49 odsto.

Na ovaj tender javio se samo Delta holding, ali dogovor o partnerstvu nije postignut, jer je Grad odbacio kao neprihvatljivu ponudu ove kompanije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tada je naveo da ponuda Delta Holdinga nije bila u skladu s očekivanjima.

Izvor: Insajder