Sava centar treći put ove godine ponuđen na prodaju, početna cena 17,5 miliona evra

Grad Beograd danas je po treći put ove godine oglasio prodaju Sava centra. Najveći kongresni centar u Srbiji ponuđen je na prodaju po početnoj ceni od 17,54 miliona evra. 

Sava centar Foto: Milutin Bojović

Prodaja Sava centra javnim nadmetanjem zakazana je za 9. novembar, navedeno je na sajtu Grada Beograda.

Budući kupac trebalo bi da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleks, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Obavezan je i da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite.

Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje, dodaje se u oglasu.

Prilikom zaključenja ugovora sa kupcem će se ugovoriti i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

Rok za prijavu zainteresovanih kupaca ističe 6. novembra, a potrebno je i da se uplati depozita od 1,7 miliona evra.

Na prethodna dva tendera raspisana ove godine nije dostavljena nijedna ponuda.  Početna cena je u avgustu bila 27,4 miliona evra, dok je u septembru prodaja oglašena za 21,9 miliona evra.

Prethodno je Grad Beograd raspisao tender za izbor partnera za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom u decembru 2017. Prema uslovima tendera, plan je bio da se osnuje zajedničko preduzeće, u kojem bi Grad bio vlasnik 51 odsto kapitala, a privatni partner - 49 odsto.

Na ovaj tender javio se samo Delta holding, ali dogovor o partnerstvu nije postignut, jer je Grad odbacio kao neprihvatljivu ponudu ove kompanije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tada je naveo da ponuda Delta Holdinga nije bila u skladu s očekivanjima.

Izvor: Beta, Insajder