Savet Evrope i OEBS: Glasanje dobro organizovano, mediji pristrasni

Međunarodni posmatrači vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji ocenjuju da su na glasanju u nedelju poštovane procedure, ali da su mediji tokom predizborne kampanje uglavnom pristrasno izveštavali.

Šef predizborne posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Vladimir Arijev rekao je da su građani slobodno glasali, dodavši da je bilo haotičnosti prilikom brojanja glasova.

Šef Ograničene posmatračke misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Gert-Hinrih Arens rekao je da je izborna administracija efikasno obavljala svoje dužnosti.

"Iako su fundamentalne slobode poštovane, ipak je bilo pristrasnog izveštavanja medija i neprilične prednosti", rekao je Arens i kritikovao to što tokom kampanje nisu mogle jasno da se razlikuju javne i partijske aktivnosti.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima ocenjeno je da postoji "zabrinutost zbog zloupotrebe prednosti koju obezbeđuje status vladajuće stranke, kao i zbog toga što je medijsko izveštavanje išlo u prilog vladajućim strankama, uprkos slobodnom medijskom okruženju".

Iako su javni mediji obezbeđivali jednaku minutažu učesnicima izbora, da bi mogli da predstave svoje svoje izborne platforme, aktivnosti Vlade i vladajućih stranaka bile su dominantna tema u izveštavanju, smatraju strani posmatrači.

"Analitičko i kritičko izveštavanje na uticajnim televizijskim kanalima s nacionalnom pokrivenošću bilo je ograničeno, delimično zbog sveprisutne autocenzure koja je rezultat političke kontrole nad sektorom medija", ocenjeno je u izveštaju.

Skrenuta je pažnja i na nedostatak transparentnosti u finansiranju redovnih stranačkih aktivnosti i aktivnosti u izbornoj kampanji.

"Vladajuće Srpska napredna stranka i, u nešto manjoj meri, Socijalistička partija Srbije, koristile su nepravednu prednost koju obezbeđuje položaj vladajuće stranke", ocenili su strani posmatrači.

Dodaje se i da su "pristizala obaveštenja sa svih strana o tome da vladajuće stranke vrše pritisak na birače, naročito zaposlene u javnom sektoru, i mame birače inicijativama u okviru socijalne politike".

Zaključak je i da Srbija mora da popravi svoj zakonopravni okvir koji reguliše sprovođenje izbora, a u saradnji s Venecijanskom komisijom Saveta Evrope.

Prema oceni međunarodnih posmatračkih misija, Republička izborna komisija je poštovala sve zakonske rokove i radila na efikasan i transparentan način.

Ipak, posmatračke misije skrenule su pažnju na probleme s tačnošću biračkih spiskova zbog nedostatka transparentnosti u postupku registracije birača.

"Iako su birači mogli da provere svoje podatke i zatraže ispravke, izvodi iz biračkog spiska nisu bili izlagani na uvid javnosti", navedeno je u izveštaju.

Međunarodne misije za dva meseca će podneti opsežniji izveštaj o izborima u Srbiji, a od nadležnih institucija i organizacija, kako su navele, očekuje se da će uzeti u obzir navedene primedbe.

Savet Evrope: Izbori u Srbiji u fer atmosferi, zabrinutost zbog stanja medija 

Delegacija Kongresa Saveta Evrope sastavljena od 13 članova iz raznih zemalja i političkih partija koji su posmatrali lokalne izbore u Srbiji, saopštila je danas da su izbori protekli u fer i mirnoj atmosferi.

"Osim pojedinačnih nepravilnosti koje je uočio naš tim, lokalni izbori u Srbiji protekli u skladu s propisima i u mirnoj atmosferi", navodi se u saopštenju Kongresa SE.

Članovi Kongresa su naveli da je u interesu efikasnosti lokalnih i regionalnih nivoa vlasti da se lokalni izbori održavaju odvojeno od opštih.

Šef delegacije Karim van Overmajer je rekao da postoji prostor za praktično unapređenje izbora u Srbiji, posebno u pogledu zaštite tajnosti glasanja. "Potrebne su reforme koje bi upotpunile pravni okvir u oblasti praćenja kampanja i finansiranja stranaka, zloupotrebe administrativnih resursa, kao i kvalitet biračkog spiska", rekao je belgijski poslanik.

Šef delegacije Kongresa izrazio je posebnu zabrinutost zbog stanja medija, i na lokalnom i nacionalnim nivou.

"Potrebna je akcija za unapređenje zakonodavnog okvira, finansijske situacije u medijima, etičkih standarda novinarstva i profesionalnih sposobnosti novinara", naveo je Overmajer.

On je dodao da prave demokratije nema bez pravilnog funkcionisanja medija. 

Izvor: Beta