Savet nije smenio rektora Univerziteta u Kragujevcu: Pozivaju se na autonomiju, ignorišu dokaze

Preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, upozorenja Ministarstva prosvete, zahtevi Odbora Skupštine Srbije i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i brojne afere i nalazi prosvetne inspekcije nisu bile dovoljan razlog da rektor Kragujevačkog univerziteta bude smenjen. Savet Univerziteta ponovo je danas jednoglasno odlučio da ne razreši Nebojšu Arsenijevića sa funkcije rektora Univerziteta u Kragujevcu, jer "nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi".

http://www.kg.ac.rs / Nebojša Arsenijević

U saopštenju sa sednice, navodi se da je Savet takođe odlučio, jednoglasno, da ne poništi diplomu o stečenom naučnom nazivu doktora medicinskih nauka rektorovom sinu Aleksandru Arsenijeviću i naučno-nastavna zvanja, jer je stečena "u skladu sa Zakonom, Statutom Univerziteta i aktima i odlukama nadležnih organa Fakulteta medicinskih nauka". 

Rektor Univerziteta u Kragujevcu odbija da podnese ostavku, tvrdi da su optužbe za nepotizam i korupciju deo zavere

Rektor Univerziteta u Kragujevcu: Ministar može da me smeni, ali to bi bilo nezakonito

Umesto smene, Arsenijeviću novi rektorski mandat u Kragujevcu

Agencija odlučila o žalbi, tražiće razrešenje rektora Kragujevačkog univerziteta

Savet je danas razmatrao upozorenje ministra posvete u vezi sa preduzimanjem mera koje je utvrdila prosvetna inspekcija i akt njegovog pomoćnika u vezi sa zahtevom za poništavanje doktorata rektorovog sina i oduzimanje zvanja docenta.

U saopštenju se navodi i da je Savet još jednom pozvao nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na poštovanje autonomije Univerziteta uređene Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju kao i pravo članova akademske zajednice i članova organa Univerziteta da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima odlučuju o pitanjima iz svoje nadležnosti.

Arsenijeviću je pripisivano bahato ponašanje, mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je "sredio" sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, a Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovo razrešenje.

Ovi navodi potkrepljeni su i audio materijalom i snimcima. Uprkos tome, sam Arsenijević je tvrdio da su u pitanju zavera i montaža.

Ministar prosvete Mladen Šarčević apelovao je na Arsenijevića da podnese ostavku.

Izvor: Beta, Insajder