Savet za štampu: Kodeks najbrutalnije kršen u tekstovima o ubistvu pevačice

U prošloj godini u dnevnim novinama u Srbiji novinarski kodeks prekršen je u skoro 3.500 tekstova, i to najčešće u listovima Informer i Blic, a etički kodeks je najviše i najbrutalnije kršen u tekstovima o ubistvu pevačice Jelene Marjanović, izjavila je generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković.

Predstavljajući rezultate kontrole poštovanja etičkih standarda u osam dnevnih novina od aprila do kraja decembra 2015, Novaković je rekla da je novinarski kodeks u tom periodu prekršen u 10 tekstova dnevno u proseku, kao i da su u svakom od tih tekstova registrovana dva ili tri prekšaja.

"Pojedinačno gledano, najčešće je kršena pretpostavka nevinosti, ali smo primetili i da je Savet za štampu najmanje žalbi imao tim povodom", kazala je Novaković, dodavši da je Savet primio ukupno 110 žalbi građana na kršenje etičkih standarda u dnevnim listovima.

Najviše prekršaja etičkih standarda, 1.025, zabeleženo je u listu Informer, sledi Blic s oko 50 odsto manje prekršaja, dok je na dnu liste Danas s 32 registrovana slučaja kršenja novinarskog kodeksa.

Gordana Novaković je, na tribini Partnerstvo za unapređenje medijskog integriteta u Kragujevcu, ocenila da je ovogodišnji trend "još gori" od prošlogodišnjeg, jer je samo tokom aprila 2016. zabeleženo 617 prekršaja etičkih standarda u štampanim medijima.


"Etički kodeks je najviše i najbrutalnije kršen u više od 100 tekstova koji se bave ubistvom pevačice Jelene Marjanović i u njima pre svega nisu poštovani pretpostavka nevinosti i privatnost porodice", kazala je Novaković, ocenivši da su se na tom primeru spojili "loša praksa crne hronike i estrade".

Na tribini u Kragujevcu predstavljen je i slučaj izveštavanja pojedinih štampanih medija o obaveznoj vakcinaciji dece u Srbiji, uz ocenu da su u njima dominiraju poluinformacije, neproverene informacije i nagađanja koja uznemiravaju javnost i zbunjuju roditelje.

Predstavnik Centra za transformaciju medija Miloš Stojković ocenio je da su građani, kao konzumenti medijskog sadržaja u kom se krši etički kodeks "sluđeni" i da je uloga regulatornih tela nedovoljna.

Izvor: Beta