Savez za Srbiju: Izgraditi most blizanac pored Starog savskog mosta, vlast da se urazumi

Članovi i simpatizeri Saveza za Srbiju okupili su se danas na Starom savskom mostu, koji će, prema najavama, biti demontiran, a na njegovom mestu biće sagrađen novi most. Nikola Jovanović, funkcioner SzS, rekao je da Savez predlaže da se most ne ruši, već da pored njega bude izgrađen most blizanac, dok Marko Bastać, takođe funkcioner Saveza, poručuje da će krenuti u blokadu ne samo tog mosta, već i drugih lokacija, ukoliko se vlast ne urazumi.

Predstavnici SzS na Starom savskom mostu

Na sajtu grada Beograda u toku je anketa o budućnosti Starog savskog mosta. Građanima su ponuđene dve opcija – prva da se taj most izmesti u park Ušće, a da ispod njega budu kulturno-komercijalni-turistički sadržaji, a druga je da on spoji Blok 70 i Adu Ciganliju.

Predstavnici Saveza za Srbiju ističu da bi samo premeštanje mosta građane Beograda koštalo oko 15 miliona evra.

"Savski most je savršeno funkcionalan gradski most. Preko njega prelazi 17 odsto saobraćaja u Beogradu. On je 2007. prošao kapitalni remont. Prema našoj računici, inženjerski zahvati, kako bi se smanjila buka i vibracije bi koštali građane dva miliona evra. Sa druge strane, samo njegovo izmeštanje bi koštalo oko 15 miliona evra plus gradnja novog most", navodi Jovanović.

On je rekao da je predlog SzS da se Stari savski most ne ruši, da se pored njega prilepi most blizanac i da se nijednog sekunda ne prekida saobraćaj.

"Ukoliko se na Savskom mostu prekine saobraćaj, to bi  značilo tri godine pakla za Beograđane", naveo je Jovanović.

Marko Bastać, predsednik Opštine Stari grad i jedan od funkcionera SzS, naveo je da je siguran da većina Beograđana želi da se most ne ruši i dodao da bi u slučaju izgradnje novog mosta na tom mestu opeterećnost drugih mostova bila veća za 20 odsto.

"Ovaj most nisu srušili nacisti, neće moći ni Vučićev Vesić. Borićemo se da ostane na ovoj lokaciji. Ukoliko se ne urazumi gradska vlast, mi ćemo naredne nedelje početi sa blokadama upozorenja kako ovog mosta, tako i drugih lokacija", poručio je Bastać.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je ranije za TV Prva da će se odluka građana ispoštovati, ali da ostanak mosta na starom mestu nije opcija. Kako je naveo, to nije moguće jer je ova veza veoma važna za Beograd i neophodno je da most bude proširen.

Ranije je najavljeno da će na mestu Starog savskog mosta, 2020. godine, započeti izgradnja novog mosta, koji će imati šest kolovoznih traka, biciklističke staze i pešačku zonu.

Izvor: Insajder