Savez za Srbiju: MUP ima posebno odeljenje za praćenje opozicije bez naloga suda

Lideri Saveza za Srbiju su danas na konferenciji za novinare izneli tvrdnje da postoji posebno odeljenje u MUP-u čiji pripadnici prate i prisluškuje opozicione lidere bez, kako navode, naloga tužilaštva ili suda. Kako je predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao, „ljudi koji drugačije misle sve vreme su na merama“.

Savez za Srbiju Foto: Srđan Ilić

Đilas tvrdi da je 8. septembra prošle godine počela posebna akcija koju sprovodi Uprava kriminalističke policije, a u sklopu koje se prate lideri opozicije, te da u okviru UKP postoji Služba za specijalne istražne metode koja ima odeljenje za posebne aktivnosti smešteno u Makišu.

MUP: Navodi Saveza za Srbiju o praćenju lidera opozicije neistiniti, prelaze u domen naučne fantastike

Kako je istakao, ta služba radi bez naloga tužilaštva ili suda i bez naloga za praćenje i prisluškivanje.

„Svesni smo da bezbednost građana ne postoji“

Đilas je na konferenciji pokazao fotografije na kojima je on sa Mlađom Đorđevićem, a koje su, kako tvrdi, napravili pripadnici te službe.

Na pitanje da li će tražiti zaštitu državnih organa, Đilas je rekao da neće.

„Država je ta koja mora da garantuje bezbednost svih građana, ali smo svesni da bezbednost građana ne postoji i ne želimo sebe da izdvajamo od svih ostalih u ovoj zemlji“, rekao je Đilas.

Predsednik Dveri Boško Obradović, zahvalio je profesionalcima u policiji koji časno i pošteno obavljaju svoj posao i koji su čelnike SzS obavestili o nezakonitim aktivnostima vrha policije.

On je naveo da je Vuk Jeremić slikao četvoricu pripadnika službi koji su pratili njegovo kretanje juče u Novom Sadu prilikom osnivanja pokrajinskog odbora Saveza za Srbiju.

SzS: Tužilaštvo da reaguje povodom teksta iz lista „Pečat“

Lideri Saveza su od tužilaštva zatražili da reaguje povodom teksta u listu „Pečat“ u kojem se „najavljuje ubistvo jednog od lidera opozicije“.

„U tekstu 'Omča za Srbiju' (objavljenom u ’Pečatu’) je navedeno da strane službe zarad napada na (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića planiraju likvidaciju nekog od lidera opozicije, što je strašna tvrdnja jer ovaj tekst abolira vlast ako se desi nekom nešto strašno u narednom periodu ko drugačije misli", rekao je Đilas.

On je napomenuo da je tekst objavljen u listu „Pečat“ i prenet u „Večernjim novostima“, koje su u državnom vlasništvu.

Rekao je da kampanje u kojima se oni koji drugačije misle nazivaju fašistima, kriminalcima i ljudima koji su prodali Kosovo ili će ga tek prodati predstavljaju „raspisivanje konkursa za nalaženje pravog srpskog patriote koji će učiniti dobro delo eliminacijom nekoga od njih“.

"Zahtevamo od republičkog javnog tužilaštva da sasluša autora ovog teksta, da vidi da li je napisan na osnovu konkretnih podataka. Ako nema podatke, onda autor teksta i (glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti) Milorad Vučelić treba da budu optuženi za uznemiravanje javnosti", rekao je Đilas.

Obradović postavio pitanja nadležnima

Obradović je postavio pitanja nadležnima ko je odobrio postojanje posebne policijske jedinice „koja se bavi liderima opozicije“, ko je odobrio praćenje i prisluškivanje lidera opozicije, da li je to u vezi sa najavljenim ubistvom lidera opozicije u državnom glasilu, kao i ko je autor i naručilac spota koji je prethodio ubistvu Olivera Ivanovića.

On je naveo da se slični spotovi emituju danas na televiziji Pink protiv aktuelnih opozicionih lidera.

Obradović je pitao „gde je i šta radi“ Dijana Hrkalović, a zatražio je i ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića i državne sekretarke u MUP-u Biljane Popović Ivković zbog, kako je naveo, falsifikovanja fakultetske diplome.

Izvor: Beta