Savez za Srbiju: Na novom protestu predložićemo tim stručnjaka za normalizaciju stanja u Srbiji

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju Janko Veselinović najavio je novi protest „Jedan od pet miliona – Svi kao jedan” za subotu u 18 sati kod Terazijske česme u Beogradu, saopšteno je iz Saveza. Kako je dodao, novi protest je zakazan zbog jučerašnjeg “odbijanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u Srbiji konačno pokrene dijalog o slobodi medija i slobodnim i poštenim izborima”.

Svi kao jedan, 13. april

„Na subotnjem protestu ponudićemo građanima predlog tima stručnjaka pobunjene Srbije za normalizaciju stanja u Srbiji posle pet meseci građanskih protesta u više od 100 gradova i opština Srbije“, rekao je Veselinović.

Na protestu “Svi kao jedan” prošle subote predstavnici opozicije uputili su vlastima tri zahteva – formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava REM-a koji bi na ravnopravnim osnovama predlagale poslaničke grupe vlasti i opozicije i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a u kojima će članove predložiti i vlast i opozicija.

Povodom zahteva se prvo oglasio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da “su zahtevi smešni i da nemaju utemeljenje ni u snazi, ni u realnosti“.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je izjavila da su „zahtevi besmisleni“, ali da će svakako tim povodom razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je jedan deo sednice proširenog sastava Izvršnog i Glavnog odbora SNS-a posvetio kritikovanju opozicije, nazivajući pojedine čelnike pogrdnim imenima, i poručio da „nema ispunjavanja ultimatuma“.

On je predstavnike opozicije pozvao na razgovor u parlamentu jer, kako je rekao, „na ulici neće da razgovara“.

"Pozvali smo ih u parlament. Iako ja ne bih da se srećem sa njima, to nam je obaveza. A oni kažu 'nećemo u parlament'. A gde ćete, na ulici da razgovaramo?", rekao je juče Vučić.

Pre toga su predstavnici Saveza za Srbiju najavili građansku neposlušnost, uključujući i blokadu „ako se vlast ogluši o zahteve“. Istovremeno su naglasili da će sve akcije biti nenasilne.

Izvor: Insajder