Savez za Srbiju u celosti danas proglasio bojkot predstojećih izbora

Savez za Srbiju u celosti stupa u bojkot predstojećih izbora, najavio je danas predsedavajući Saveza za Srbiju i predsednik Dveri Boško Obradović.

Savez za Srbiju Foto: Srđan Ilić

Prethodno su odluku o bojkotu donele pojedine članice Saveza – ujedinjena Demokratska stranka, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, Dveri, Narodna stranka i Stranka slobode i pravde.

Obradović je naveo da je borba za fer i slobodne izbore borba koju bi opozicija trebalo da vodi, a ne borba međunarodne zajednice. On je novinarima rekao da su brojni međunarodni predstavnici bili u Srbiji i da će se SzS uvek sastati i razgovarati sa njima.

"Mi nismo za bojkot izbora, mi smo za fer i poštene izbore", rekao je Obradović novinarima nakon što je saopštio da od danas SzS u celosti stupa u bojkot predstojećih izbora.

On je dodao da su za SzS pregovori mogući, ali da su bitni uslovi.

"U ovom trenutku potrošili smo vreme", izjavio je Obradović.

On  je rekao da će dalji koraci bojkota biti razmatrani na narednim sednicama Predsedništva Saveza i dodao da će razgovarati i sa Ne da(vi)mo Beograd  koji je takođe najavio bojkot i pokretom Dosta je bilo, kao i sa i drugim političkim organizacijama i nestranačkim ličnostima koji podržavaju bojkot.

Obradović je dodao da svako ko je prava opozicija neće učestvovati izborima, kao i da prepuštaju kolegama iz drugih opozicionih partija da se javno izjasne o bojkotu.

Danas je opozicioni Savez za Srbiju i zvanično u celosti proglasio bojkot predstojećih izbora, nakon isteka krajnjeg roka koji je ranije bio najavljen (15. septembar) za ispunjenje njihovih zahteva za promene u Regulatornom telu za elektronske medije (REM), RTS-u i RTV-u.

"Svedoci smo da do 15. septembra promena nije bilo", ocenio je Obradović.

On je tu odluku saopštio i pozivajući se na član 2 Sporazuma sa narodom koji je taj savez potpisao, u kojem se navodi da neće učestvovati na predstojećim izborima dok se ne ispune uslovi za slobodne i fer izbore.

Obradović je naveo da je SzS "apsolutno veran svom potpisu na tom sporazumu".

On je podsetio i da je nedavno obeleženo godinu dana od osnivanja SzS-a i da su među ključnim ciljevima tog saveza upravo slobodni i fer izbori.

Dodao je da SzS podržava studente iz "Jedan od pet miliona" koji blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu i dodao da to "nije blokada, već odbrana Univerziteta u Beogradu".

"Nastavljamo punom podrškom protestima", rekao je Obradović i dodao da je važno omasoviti protest.

Izvor: Beta, Insajder