SDS: SSP, DS, PSG i Pokret za preokret odbili poziv na sastanak o izbornim uslovima

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana  i Pokret za preokret odbili su poziv Socijaldemokratake  Nove stranke na sastanak povodom izrade zajedničke platforme za pregovore o izbornim uslovima, proizilazi iz saopštenja Socijaldemokratske stranke. Ova odluka, kako se navodi u saopštenju, „ne pokazuje njihovu volju za dogovorom i jedinstvenim delovanjem opozicije u borbi protiv zajedničkog protivnika i za zajednički cilj“.

Izbori

Za SDS je „sporno obrazloženje tih stranaka da odbiju poziv jer je sastanak najavljen u medijima“.

"Podsećamo ih da su i svi njihovi sastanci, na koje smo se mi uvek odazivali, takođe bili medijski najavljivani. Takođe je medijski objavljeno i kada su nam poslali njihov predlog platforme, kao i sama platforma, tako da ne razumemo da im je sada odjednom medijska najava problem", piše u saopštenju SDS.

Ocenjuje se da se suštinski cilj zahteva svih opozicionih grupa ne razlikuje i da je štetno da se na toj temi prave veštačke razlike i raskoli.

"Izborni uslovi ne bi smeli da budu povod za unutaropoziciono nadmetanje, već tema na kojoj ćemo odgovorno pokazati sposobnost dogovora i jedinstvo, jer se jednako tiče svih učesnika na izborima. Ne vidimo nijedan smislen razlog da odbiju razgovor na temu sopstvene platforme sa onima kojima su je poslali i sa ostatkom opozicije koji je takodje zainteresovan za učešće u tom dijalogu", stoji u saopštenju.

SDS i Nova stranka ranije su najavili sastanak sa predstavnicima drugih opozicionih partija za utorak, 26. januar.

Dveri za zajedničku platformu “bojkot opozicije”

Pokret Dveri usvojio je svoju platformu za dijalog sa vlašću, koju će poslati "svim kolegama u opoziciji" na dalje konsultacije i usaglašavanja, uz stav da stranke koje su bojkotovale izbore treba da usvoje zajedničku platformu za dijalog sa vlašću.

Predsedništvo pokreta Dveri, kako se navodi na sajtu pokreta,  donelo je odluku da neće učestvovati niti na jednom sastanku unutar opozicije koji je unapred medijski najavljen, već samo na interno organizovanim sastancima. Političke stranke i pokreti, koji su zajednički bojkotovali prošlogodišnje izbore na svim nivoima, treba da usvoje zajedničku platformu za dijalog sa vlašću.

Ta zajednička platforma potom treba da bude ponuđena i drugim opozicionim političkim opcijama koje su učestvovale na izborima.

„Sve opozicione grupacije koje stanu iza takve zajedničke platforme za pregovore sa vlašću treba da formiraju i zajedničku delegaciju za dijalog, koja će imati ovlašćenje da pregovara sa vlastima, dok će potpis na budući sporazum između vlasti i opozicije o slobodnim i poštenim izborima staviti svi potpisnici zajedničke opozicione platforme, posle usvajanja konačnog teksta sporazuma na stranačkim organima“, navode Dveri.

Po oceni ovog pokreta, prvi zahtev u zajedničkoj platformi opozicije bi trebalo da bude zahtev za vanredne izbore na svim nivoima, koji će biti održani pre predsedničkih izbora, dok je za kvalitet demokratije u Srbiji najbolje da svi ovi izbori budu u odvojenim terminima.

Među zahtevima je i onaj da nosilac izborne liste na svim nivoima izbora može da bude samo ličnost koja je istovremeno kandidat za narodnog poslanika ili odbornika i koja ima prebivalište na teritoriji izborne jedinice na kojoj se održavaju izbori. Dveri zahtevaju I promenu izbornnog sistema kako bi se omogućilo biračima da mogu da glasaju i za kandidate po imenu i prezimenu u svojim izbornim jedinicama, a ne samo za zatvorene izborne liste.

„Pošto se osnovni uslovi za slobodne i poštene izbore već znaju i tiču se najviše slobode medija, zabrane funkcionerske kampanje i pritisaka na birače, glavni zajednički zahtev opozicije u budućem dijalogu sa vlašću treba da budu garancije da će ono što se dogovorimo zaista biti i primenjeno“, navode iz Dveri.

Garancije bi za njih predstavljali ili  koministri iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za sprovođenje izbornog procesa ili zajednička komisija, sastavljenu od predstavnika vlasti i opozicije  koja bi imala sva potrebna ovlašćenja da nadgleda primenu sporazuma između vlasti i opozicije, kao i čitav predizborni i izborni proces.

Iako se uskoro najavljuje nastavak međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, opozicija i dalje nema usaglašenu platformu i uslove. Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde i Pokret za preokret odgovorili su  na poziv za usaglašavanje jedinstvenog delovanja opozicije koje su im uputile Nova i Socijaldemokratska stranci prosleđujući im svoj predlog plarforme za dijalog, ali su odbili ponuđeni sastanak na tu temu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će sledeće nedelje razgovarati s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom o nastavku, dinamici, temama i učesnicima međustrančkog dijaloga.

"Razgovor i dijalog treba da bude sa svim strankama jer se ovde razgovara o izbornim uslovima", rekao je Dačić.

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je pre nekoliko dana da je interes EU da dijalog srpske vlasti i opozicije bude što pre nastavljen i da su u zakonodavnom telu Unije zabrinuti jer još nije poznato ko će učestvovati u tim razgovorima.

Dijalog između vlasti i opozicije odvijao se prošle godine, uoči parlamentarnih izbora na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta, a dogovoreno je da bude naastavljeni nakon održavanja izbora koje su broje opozicione partije bojkotovale.

Izvor: Insajder