Sejdinović: Odgovor Ane Brnabić je podsmevanje novinarima i medijima

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da odgovori predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić na zahteve Grupe za slobodu medija predstavljaju "zjapeću prazninu" i "podsmevanje" nezavisnim medijima i novinarima.

Nedim Sejdinović

"Odgovori premijerke Brnabić na ključna pitanja medijske scene predstavljaju zapravo zjapeću prazninu - red opštih mesta, red prepričavanja propisa, red političke demagogije, red neistina. Jedini delovi gde ima života jesu oni u kojim se ona zapravo podsmeva nezavisnim medijima i novinarima, i u tom smislu možda se čak može reći da ima smisla za humor", rekao je Sejdinović agenciji Beta.

„Razgovor kao cirkus za međunarodnu zajednicu“

Sejdinović koji je i sam bio na razgovoru kod premijerke kao deo Grupe za slobodu medija, je ocenio da je iz odgovora više nego jasno da je "cirkus" sa razgovorom s predstavnicima organizacija okupljenih u neformalnu Grupu za slobodu medija bio namenjen isključivo predstavnicima međunarodnih institucija, i da tu nikada nije bilo volje da se nešto suštinski menja.

"A čak i da je bilo volje, veliko je pitanje da li bi premijerka i 'njen tim' uopšte nešto mogli da učine, jer se zna gde se nalaze vladari svega, pa i medijske scene – u kabinetu predsednika i u paralelnim, da ne kažem paravojnim strukturama moći", kazao je Sejdinović.

Dodao je da veruje da novinarska i medijska udruženja moraju da koriste sva raspoloživa institucionalna sredstva da bi se izborili za svoja ustavna prava, ali praksa pokazuje da se svaka saradnja s državom završi ponižavanjem nezavisnih medija i novinara.

Grupa za slobodu medija predala je 14. novembra zahteve premijerki Ani Brnabić, u kojima od Vlade Srbije, između ostalog, traže da se zaustave i istraže svi napadi na novinare, da se zaustavi rad na Medijskoj strategiji, da se razreše članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, da se ugasi agencija Tanjug, da se obezbede mehanizmi za nezavisnu uređivačku politiku javnih medijskih servisa.

Premijerka je, posle dva izvinjenja zbog kašnjenja, juče odgovorila na pitanja i zahteve grupe.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je ocenio da njen odgovor u delu koji se odnosi na pristup informacijama od javnog značaja „nije u skladu sa činjenicama“.

Izvor: Beta