Šekler: Ako bude vakcinisano četiri miliona građana, Srbiji će biti dovoljna jedna kovid bolnica

Ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da vakcinišemo više od četiri miliona građana, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život, rekao je za RTS virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Vakcinacija Sputnjik V, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

Prema njegovim razlog zašto se mladi manje vakcinišu je poruka koja im je slata u poslednjih godinu dana - da su manje ugroženi.

Njega ohrabruje broj vakcinisanih u Srbiji i dalja zainteresovanost za vakcinaciju.

"Onog trenutka kada priđemo brojci od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica i ceo sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu", ističe Šekler.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu vakcinisano 562.477  odnosno 40 odsto punoletnih građana.

Vesić je danas za RTS izjavio da da je revakcinisano 389.807, odnosno 27,7 odsto punoletnih gradjana.

"Na teritoriji grada već smo dali 952.000 doza vakcina", rekao je Vesić i ponovio da se Beograđani vakcinama Fajzer i Sputnjik V mogu vakcinisati na 17 punktova bez zakazivanja.

On je rekao da je organizovana vakcinacija za hotelske radnike i ugostitelje i za frizere, pedikire i manikire.

Prema njegovim rečima, u hotelijerstvu se vakcinisalo 30 odsto zaposlenih, 20 odsto je izrazilo želju, a 20 odsto je preležalo kovid-19, "što znači da će brzo hoteli biti bezbedni".

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je pre dva dana da je u Beogradu gotovo 40 odsto vakcinisanih i da se "skoro" stiglo do kolektivnog imuniteta.

Izvor: RTS, Insajder