Selaković: Biće smanjen obim rada sudova zbog vanrednog stanja

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da će zbog vanrednog stanja proglašenog zbog koronavirusa biti umanjen obim rada sudova u zemlji.

Nikola Selaković

On je za RTS naveo da će sudovi na zahtev advokatskih komora obrađivati manji broj predmeta, osim onih koji su u hitnom postupku.

Selaković je najavio da će se u sudovima u kojima se pojavljuje najveći broj građana, poput prekršajnih sudova, biti uvedene posebne higijenske mere, pored najavljenog smanjenja radnog opterećenja.

Naveo je i da će stariji sugrađani koji ne podižu penzije sa bankomata u sledećim danima biti obavešteni o tome kako će dobijati svoj novac.

Gradski štab za vanredne situacije grada Beograda proglasio je vanredno stanje na teritoriji glavnog grada, nakon što je predsednik Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa u Srbiji.

Obim gradskog saobraćaja biće smanjen od utorka, 17. marta 2020. godine i odvijaće se po režimu vožnje za subotu, a sve noćne linije se ukidaju.

Sve predškolske ustanove na teritoriji Beograda prestaće sa radom, a ugostiteljski objekti će smeti da budu otvoreni od 8 do 20 časova.

U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše 50 ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusa. Naveo je da će večeras biti održana sednica Vlade koja će doneti uredbu o merama tokom vanrednog stanja.

Granice Republike Srbije će od večeras biti zatvorene. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

U Srbiji su od jutros u 8 do večeras u 18 časova registrovana dva nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Sada je u Srbiji ukupno 48 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Izvor: Beta, Insajder