Šesnaesti pokušaj iseljenja porodice Kocić sprečili okupljeni građani

Današnji šesnaesti pokušaj iseljenja porodice Kocić u ulici Maksima Gorkog 95 u Beogradu sprečili su okupljeni građani i advokat porodice Kocić. Jasna Kocić i advokat Milan Bosika rekli su za Insajder da je iseljenje nezakonito i protivpravno, a kako advokat kaže, ovo je „specifično iseljenje jer je dug izmiren“.

Iseljenje porodice Kocić

Građani i aktivisti organizacija Združena akcija (ZA) Krov nad glavom i Kolektivna odbrana stanara, okupili su se kako bi sprečili iseljenje, a nakon nekoliko sati, izvršitelji i policija su odustali od prinudnog iseljenja. 

"Huligani" nakon odlaska izvršitelja

Muškarci sa kapuljačama pokušali su da provale u stan porodice Kocić nakon što su danas izvršitelji odustali da prinudno isele ovu porodicu, naveli su u organizaciji Krov Nad Glavom za Insajder.

Nakon više sati, policija i predstavnici novog vlasnika su se povukli iz stana a porodica je ostala. Međutim, ubrzo potom na vratima porodice Kocić pojavilo se devet muškaraca sa kapuljačama, koji su, prema svedočenju prisutnih građana, pokušavali su da provale u stan. Oni su, nakon što su se građani ponovo okupili, napustili zgradu u kojoj živi porodica Kocić.

Tokom pokušaja iseljenja došla je i Hitna pomoć, jer je vlasniku stana Predragu Kociću pozlilo. Jasna Kocić je sve vreme bila u hodniku jer joj policija i izvršitelji nisu dozvolili da uđe u stan, a i promenili su bravu.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo "Svaka država ima mafiju, a ovde mafija ima državu", "Bez doma niko", "Svako zaslužuje dom."

Razlog iseljenja – dug prema štampariji

Kako objašnjava Jasna Kocić, izvršitelji su pokušali 16-ti put da isele njenu porodicu iz stana na Vračaru, zbog duga od 15 hiljada evra štampariji Rotografika koji je nastao dok je njen muž Predrag  vodio magazin Mobil mega. Taj dug je, kako tvrdi Kocić, izmiren.

„Međutim, Privredni sud dug nije izbrisao i sada nas iseljavaju zbog duga koji zapravo ne postoji“, rekla je Kocić za Insajder.

Kako navodi advokat Milan Bosika, advokat štamparije Rotografika je još 2015. godine obavestio porodicu Kocić da je štamparija povukla predlog za izvršenje.

„Ovde ne postoji pravni osnov za izvršenje“, navodi Bosika, dodajući da je krivično delo jedino to što sudije Privrednog suda i javni tužilac navode da izvršni poverilac želi izvršenje, iako se štamparija povukla iz postupka.

U dokumentu koji je pokazao advokat Bosika piše da Rotografika, odnosno poverilac, u celosti povukao „Predlog za izvršenje iz razloga što je namirio svoje potraživanje u vansudskom postupku“, zbog čega predlaže da se postupak izvršenja obustavi.

Takođe, kako navodi advokat Bosika, sudski izvršitelj je 2015. prodao stan Kocića za skoro pet puta manju cenu od tržišne.

„Tržišna vrednost stana je procenjena na 118.000 evra 2008, a stan je 2015. godine na usmenom javnom nadmetanju prodat za 25.000 evra“, rekao je Bosika.

Advokat je naveo i da je juče podneta krivična prijava protiv sutkinje Privrednog suda.

„Juče smo podneli krivičnu prijavu protiv sutkinje Privrednog suda Marije Elizabete Štulić jer me nije obavestila pisanim putem o iseljenju, niti je obavestila izvršne dužnike suprotno Zakonu o upravnom postupku. Oni su samo nazvani telefonom“, rekao je on.