Šesti sastanak vlasti i dela opozicije o kupovini glasova i manipulaciji glasačkim listićima

Na Fakultetu političkih nauka održava se šesti okrugli sto vlasti i dela opozicije, kao i organizacija civilnog sektora, a tema ovog sastanka je problem u ostvarivanju biračkog prava, odnosno kupovina glasova i manipulacija glasačkim listićima. Mada je bila pozvana, republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac se nije pojavila, niti je došao bilo ko iz tužilaštva. Kako je rekao Milan Antonijević, jedan od organizatora, u odgovoru iz Tužilaštva navedeno je da im je zabranjeno učešće na političkim skupovima, ali da će paket mera tužilaštava biti povećan u vreme izbora, u vidu dežurstava i slično.

Sastanak vlasti i dela opozicije na FPN

Kako je ranije saopšteno na ovom skupu razgovaraće se o problemu u ostvarivanju biračkog prava poput kupovine glasova, manipulacije glasačkim listićima i obezbeđivanja pristupa biračkim mestima, kao i preporuke organizacija Cesid, CRTA i Transparentnosti Srbije u toj oblasti.

Na ovaj skup došao je Nebojša Stefanović, Vladanka Malović i Vladimir Orlić iz SNS, Žarko Obradović i Đorđe Milićević iz SPS, predstavnici PUPS-a, Pokreta socijalista... Na skup su došli i Čedomir Jovanović, predsednik LDP, i Pavle Grbović iz PSG, a kako je i najavljeno niko iz SzS se nije pojavio.

Kako javlja reporterka Insajdera, na početku sastanka je rečeno da postoji predlog za unapređenje biračkog prava.

Debata je i ovog puta organizovana po Četam haus pravilu, bez prisustva medija.

Na prošlom sastanku vlasti i dela opozicije je tema bio birački spisak, a Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno drušđtvo, je po njegovom zvršetku izjavio da je protekao uz povišene tonove, ali i dogovor da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN.

PSG postavio dva zahteva

Na sastanku se pojavio i predstavnik Pokreta slobodnih građana, iako je nakon prošlog dijaloga saopštio da više neće učestvovati u tim razgovorima, ukoliko se ne donese obavezujući dokument o izbornim uslovima, navodeći dva zahteva.

"Da se do 19. septembra sastavi pisani obavezujući dokument kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i implementirati preporuke koje su podnele stučne organizacije, u skladu sa preporukama OSCE i ODIHR, a koje se prevashodno odnose na medijsku zastupljenost opozicije na Radio televiziji Srbije i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, finansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad Regulatornog tela za elektronske medije(REM) i Republičke izborne komisije (RIK) i sredjivanje biračkog spiska”, piše u saopštenju.

Kao drugi zahtev je navedeno da se na sledeći sastanak pozovu i “svojim prisustvom i potpisom na obavezujući dokument obavežu i ministri u nadležnosti čijih resora će biti sprovođenje usvojenih preporuka, odnosno da ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svojim potpisima preuzmu političku odgovornost za (ne)ispunjenje ovih preporuka".

Na ranijim sastancima bilo je reči o finasiranju predizbrone kampanje, radu medija tokom izbornog ciklusa, ali i “osvrtu na postignute rezultate razgovora u poslednjih mesec dana”. Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović naveo da se svi zahtevi opozicije svode na to da predsednik Srbije i SNS ne učestvuje u izbornoj kampanji, a da SNS na tako nešto ne može da pristane.

Četvrti okrugli sto, čija je tema bila izveštavanje medija tokom izbora, pre kraja napustili su lider Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima.

Nakon trećeg sastanka vlasti i opozicije, direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da ne bi koristio reč „konstruktivan“ da opiše sastanak dodajući da će se konstruktivnost pokazati kada se dobiju odgovori predstavnika vlasti na iznete predloge.

Ubrzo nakon toga, Savez za Srbiju je saopštio da na sastancima predstavnika vlasti i opozicije neće više učestovati, uz obrazloženje da format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Na bojkot dijaloga na Fakultetu političkih nauka, ali i predstojećih izbora pozvalo je i Udruženje Jedan od pet miliona, koje već mesecima unazad organizuje proteste, a svoj poziv obrazložili su time da je “navodni dijalog na okruglim stolovima samo farsa i igrokaz ove vlasti”.

Izvor: Insajder