Šetnjom po centru Beograda obeležena godišnjica prvog Prajda u SAD

Stotinak građana šetnjom od Pionirskog parka do Trga republike u Beogradu obeležilo je godišnjicu prvog Prajda u SAD, održanog 1969. godine. Organizatori su ovu šetnju ocenili kao preokret u organizaciji prajd skupova u Srbiji jer je događaj protekao bez incidenata i specijalne zaštite.

Današnji skup pod nazivom "Ponos Srbije" počeo je minutom ćutanja za žrtve u gej klubu u Orlandu, nakon čega je grupa od oko 100 učesnika s transparentima prošetala do Trga republike.

Priparnici manjinske LGBT populacije izneli su tri zahteva:

Stop nasilju nad gej populacijom, ali i svim manjinskim grupama;

Ekonomsko osnaživanje - pomoć pri zapošljavanju LGBT populacije;

Izmena zakona i mogućnost registracije istopolnih brakova.

Učesnici parade imali su transparente "Orlando je naša realnost", "Voli LGBT prijatelje", "Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni", a skup je prošao bez incidenata.

Organizatori su skup "Ponos Srbije" ocenili kao veliki iskorak za Srbiju i demokratiju.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Predstavnica Udruženja "Egal", majorka Helena Vuković, ocenila je današnju šetnju "tokom koje se nije mogao čuti nijedan ružan glas prolaznika i posmatrača", kao preokret u organizaciji prajd skupova, ali i veliki korak za prava LGBT populacije i demokratiju, jer se na taj način pokazuje poštovanje prava osetljivih grupa.

"Izvan sebe sam od sreće. Ovo je fantastična organizacija kojom je Beograd pokazao svoje demokratsko lice i da Srbija ide napred. Zaista veliki pomak. Nema nijednog lošeg povika prema koloni, nema bornih kola, nema helikoptera koji nadleću grad. Mislim i da je ovo prekretnica za sledeći prajd", rekla je ona.

Predstavnik organizatora šetnje Boris Milićević rekao je da je poruka skupa da su pripadnici LGBT ponosni građani, koji i na osnovu Ustava moraju imati svoja prava.

Inače, Parada ponosa u Beogradu najavljena je za 18. septembar, a Nedelja ponosa biće održana od 11. do 17. septembra.

Prošla Parada ponosa održana je u septembru 2015, kada je oko 1.000 učesnika, uz jake mere obezbeđenja, prošetala do Skupštine Srbije.

Podsetimo, održavanje Parade ponosa 2010. u Beogradu obeležili su brojni incidenti, nakon kojih je uhapšeno čak 250 izgrednika.

Protivnici Parade sukobljavali su se s Policijom, gađajući ih "topovskim udarima", kamenicama i ciglama. Nasilje na ulicama tada je rezultiralo sa 142 povređenih, od čega 120 policajaca.

U naredne tri godine, država nije bila spremna da organizuje Paradu ponosa u Beogradu.

Izvor: Beta, Insajder