Simić: Nećemo sprečavati formiranje kosovskih institucija koje će raditi u interesu Srba

Srpska lista neće dozvoliti diskriminaciju srpskog naroda i njegovih legitimnih predstavnika na Kosovu i Metohiji, ali neće ni sprečavati formiranje kosovskih institucija koje će raditi u interesu Srba i ostalih nealbanaca, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Igor Simić, Srpska lista

Reagujući na izjavu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da će razgovarati sa predstavnicima Srpske liste kao najjače stranke kosovskih Srba, Simić je rekao da će Srpska lista “zahtevati da se poštuju prava srpskog naroda i da se prestane sa diskriminacijom Srba na Kosovu i njihovih legalno i legitimno izabranih predstavnika unutar institucija”.

“Srpska lista nikad neće biti kočničar formiranja institucija koje će raditi u interesu srpskog naroda, ali i ostalih nealbanaca na prostoru Kosova i Metohije”, naveo je Simić za televiziju Most.

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas da će se sastati s predstavnicima Srpske liste i razgovarati s njima o ispunjenju ustavne obaveze - davanju ministarstva pripadniku srpske zajednice.

Kurti je po okončanju izbora izjavio je da će prve nedelje u premijerskoj kancelariji započeti razgovore sa Srbima sa Kosova o formiranju kosovske vlade, ali da neće razgovarati sa Srpskom listom.  

Kurti je potom rekao da će poštovati Ustav kada je u pitanju imenovanje jednog ministra iz srpske zajednice, ali da Srpska lista neće biti u vladajućoj koaliciji.

Izvor: Beta, Insajder