Simonović na suđenju za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića: Ne osećam se krivim

U Drugom osnovnom sudu u Beogradu danas je održano suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici optuženih za paljenje kuće novinaru portal Žig info u Grockoj Milanu Jovanoviću. Kako je objavila Cenzolovka, Simonović, koji je optužen da je naložio paljenje kuće Jovanovića u Vrčinu, na pitanje sudije da li se oseća krivim po tačkama optužnice, odgovorio je: „Apsolutno ne, u celosti“.

Drugi osnovni sud u Katanićevoj ulici

Simonović je na današnjem suđenju u Drugom opštinskom sudu u Beogradu rekao i da ne priznaje zahtev za naknadu štete novinaru Žig infa.

Tužilac Predrag Milovanović traži za Simonovića, koji je pušten da se brani sa slobode, kaznu od osam godina zatvora.

Optuženi za organizaciju i paljenje kuće - Vladimir Mihajlović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković - rekli su da priznaju krivicu „u jednom određenom delu“ i da, kao ni Simonović, ne priznaju zahtev za naknadu štete, objavila je Cenzolovka

Pevačica Bojana Cvetković Šijacki, koja je pomagala tokom paljenja kuće novinara, zaključila je sporazum o priznanju krivičnog dela kao pomagač u podmetanju požara, na osnovu kog je osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz nošenje elektronske „nanogice“ i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Suđenje Simonoviću i ostalim optuženim u ovom slučaju bilo je zakazano za 26. jul, ali je odloženo jer se advokati bvšeg predsednika Opštine Grocka i Novakovića nisu pojavili.

Na suđenju, održanom 24. maja, pročitan je samo optužni predlog, jer je advokatica Zora Dobričanin, koja brani Mihailovića, imala zakazano suđenje u Višem sudu. Avokati ostalih optuženih nisu se složili da se suđenje nastavi bez nje.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića da je podstrekivao ostale optužene da zapale imovinu Milana Jovanovića, a na teret mu se stavlja krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti".

On je uhapšen tek 25. januara, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće Jovanoviću. Pušten je na slobodu 7. marta, posle 40 dana provedenih u pritvoru.

Drugo osnovno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku Suda, ali je ona odbijena.

Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, Mihajloviću i Novakoviću, kao saučesnicima pet godina, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Simonović je bio predsednik opštine do kraja marta, kada je podneo ostavku i u pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime “besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. 

U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Izvor: Cenzolovka, Insajder