Simonović na suđenju za paljenje kuće novinaru: Tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude tužilac

Pred Drugim opštinskom sudom danas je nastavljeno suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Sud je danas raspisao poternicu za optuženim Aleksandrom Marinkovićem, koji se nije pojavio na suđenju. Odbranu je danas iznosio optuženi Dragoljub Simonović, bivši predsednik opštine Grocka, koji se u više navrata neprimereno izjašnjavao o oštećenom i medijima i indirektno pretio tužiocu.

Dragoljub Simonović Foto: Betaphoto/Nenad Petrović

Kako navodi televizija N1, sudija je raspisao poternicu za Aleksandrom Marinkovićem, koji je optužen da je bacio Molotovljev koktel na kuću novinara Milana Jovanovića, nakon što se ponovo nije pojavio na sudu, a njegov branilac rekao da ne može danima da ga pronađe.

Simonović je, iznoseći odbranu, naveo niz neprimerenih uvreda i prozivki na račun oštećenog novinara, nazivao ga je „osobom s psihološkim problemima", „nepismenim", rekao da je „frustrirani dekica bez ikakvog uticaja" i da „nije nikakav novinar", a da Žig info nije medijski portal.

Za sebe je rekao da je i on pisao za stručne časopise, pa se ne smatra novinarom. Naveo je i da je javna ličnost i da „ne može neki šmoklja da bude predsednik opštine", a da o njegovoj časti i poštenju svedoči i to što je za njega i partiju SNS „iz godine u godinu glasa sve više građana".

Optuženi Simonović je više puta prozvao i tužioca.

Spočitavajući mu kako ga gleda, da li se smeje, zamerajući mu da se založio za ovaj slučaj kao da je branilac novinara Jovanovića, a ne tužilac. Rekao je i da posle ovog procesa, „tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac".

Za svoj odnos s Vladimirom Mihailovićem, koji je optužen da je po nalogu Simonovića unajmio ljude i organizovao paljenje kuće, bivši predsednik opštine Grocka kaže da je u jednom kafiću tokom razgovora s njim pristao na ponudu Mihailovića koji se ponudio da „porazgovara sa onima iz Žig infa" koji loše pišu o opštini i Simonoviću, pošto mu je Mihailović rekao da ih poznaje od ranije.

Simonović je priznao da je obećao Mihailoviću da će pokušati da mu unapredi ženu koja radi u opštini i koja je kuma njegove ćerke, zato što, kako je rekao, smatra da je ona vredan i uspešan radnik.

Međutim, Simonović negira da je tražio od Mihailovića da se Jovanoviću zapali kuća. Kaže da u Mihailovića nema toliko poverenje da bi to od njega tražio, a da, s druge strane, nema ni razloga da preti Jovanoviću.

Simonović je pitao sudiju: „Da li ja vama ličim na budalu pa da tražim tako nešto od čoveka u koga nemam potpuno poverenje".

Najveći deo jednoiposatnog Simonovićevog izlaganja odnosio se na prozivke medija.

Govorio je i o tome kako je izložen medijskom linču i kako Žig info radi po reketaškom principu - ko im plati, pisaće lepo o njemu.

Sudija je više puta Simonoviću napomenuo da ga ne zanima njegovo mišljenje o medijima, već da pokušava da utvrdi njegovu krivicu. Međutim, Simonović i njegovi branioci insistiraju da on svoje izlaganje u odbrani iznese do kraja.

Optuženi policajac promenio iskaz

Vladimir Mihailović, koji je optužen da je po nalogu Simonovića podstrekivao da se organizuje paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, danas je, iznoseći svoju odbranu, potpuno promenio raniji iskaz i rekao da je „rešio da otkrije pravu istinu".

Mihailović je tokom suđenja rekao da mu Simonović nije tražio da zapali kuću novinara, već da je on sam hteo da mu učini da se Jovanović zaplaši, pošto je protiv njega pisao, kako bi mu onda Simonović uzvratio da mu suprugu, koja je inače kuma Simonovićeve ćerke, prestanu da maltretiraju na poslu.

Optuženi policajac je tokom odbrane rekao: „Nije me zanimalo da li Jovanović protiv Simonovića piše istinu ili ne, zanimalo me je samo da učinim nešto Simonoviću da bih pomogao svojoj ženi, da joj bude bolje na poslu.

Mihailović je i okrivio policajce koje nije želeo da imenuje, a rekao je da je reč o visokim zvaničnicima MUP-a, da su mu nudili šest meseci kućnog pritvora i povratak u policijsku službu ukoliko okrivi Simonovića, ali je sada, kako kaže, pošto je uvideo da od tog dogovora nema ništa, nego da učestvuju u neizvesnom suđenju, rešio da otkrije pravu istinu.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića da je podstrekivao ostale optužene da zapale imovinu Milana Jovanovića, a na teret mu se stavlja krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti”. Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, Mihajloviću i Novakoviću, kao saučesnicima pet godina, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Polovinom septembra, kada je održano suđenje, Dragoljub Simonović, koji je optužen da je naložio paljenje kuće Jovanovića u Vrčinu, na pitanje sudije da li se oseća krivim po tačkama optužnice, odgovorio je: „Apsolutno ne, u celosti“.

Optuženi za organizaciju i paljenje kuće - Vladimir Mihajlović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković - rekli su da priznaju krivicu „u jednom određenom delu“ i da, kao ni Simonović, ne priznaju zahtev za naknadu štete. 

Pevačica Bojana Cvetković Šijacki, koja je pomagala tokom paljenja kuće novinara, zaključila je sporazum o priznanju krivičnog dela kao pomagač u podmetanju požara, na osnovu kog je osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz nošenje elektronske „nanogice“ i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Simonović je uhapšen tek 25. januara, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće Jovanoviću. Pušten je na slobodu 7. marta, posle 40 dana provedenih u pritvoru.

Drugo osnovno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku Suda, ali je ona odbijena.

Simonović je bio predsednik Opštine Grocka do kraja marta, kada je podneo ostavku. On je u pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime „besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. 

U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Izvor: N1, Insajder