Sin ministra zaduženog za javna preduzeća imenovan za direktora javnog preduzeća

Stefan Krkobabić, sin ministra bez portfelja koji je zadužen za rad javnih preduzeća Milana Krkobabića, imenovan je za v.d. direktora Javnog preduzeća za razvoj planinskog turizma „Stara planina“ u Knjaževcu.

Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora JP Stara planina

Krkobabić je na tu funkciju izabran na sednici Vlade koja je održana 30. maja, a ko ga je predložio, kao i šta ga je preporučilo za direktorsku poziciju, neka su od pitanja koja smo uputili Vladi Srbije.

U njegovoj biografiji koja je dostavljena Vladi Srbije, a u koju je Insajder imao uvid, navodi se da je Stefan Krkobabić prethodno radio u Privrednoj komori Beograda (PKB). Tu je zaposlen ubrzo nakon završenog Fakulteta za kulturu i medije na Univerzitetu Megatrend, gde je stekao zvanje diplomirani menadžer za odnose sa javnošću.

U PKB bio je angažovan na četiri pozicije - kao rukovodilac sektora za ekonomsku politiku, bio je sekretar Centra za razvoj malih i srednjih preduzeća, zamenik potpredsednika PKB, kao i zamenik direktora.

U biografiji Krkobabića piše i da je bio zastupnik Udruženja „Građanska prava i slobode“, koje je u međuvremenu ugašeno, a radio je i kao savetnik u firmi „Media research and development“, koja se bavi veb portalima, a koja je, kako piše na sajtu Agencije za privredne registre, u njegovom i vlasništvu njegovog brata Jovana.

Osim kvalifikacija koje su određene zakonom, imenovanje Stefana Krkobabića za v.d. direktora JP Stara planina, koji ima tek 30 godina, dodatno je sporno jer je njegov otac Milan Krkobabić ministar bez portfelja koji je zadužen za rad javnih preduzeća, pa se postavlja pitanja da li je ovde reč o sukobu interesa.

Šta je Stefana Krkobabića preporučilo za direktorsku funkciju u JP Stara planina, ko ga je predložio, da li je njegovo imenovanje sukob interesa, novinari Insajdera pitali su Vladu Srbije, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Inače, većina direktora javnih preduzeća u Srbiji godinama obavlja tu funkciju u v.d. statusu. Na taj način na direktorske pozicije dolaze kadrovi koji ne moraju da ispune ni osnovne uslove koji bi bili postavljeni na javnom konkursu.

Po Zakonu o javnim preduzećima, da bi neko bio izabran za direktora mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću javnog preduzeća, pet godina iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da poznaje oblast korporativnog upravljanja, da ima iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, kao i da nije član oragana političke stranke.

Izvor: Insajder