Sinđelić: Moskva nije angažovala ljude za pokušaj terorizma u CG

Saša Sinđelić, svedok saradnik crnogorskog tužilaštva u slučaju protiv optuženih za navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori, izjavio je danas u sudnici da prema njegovom saznanjima zvanične vlasti Rusije nisu angažovale ruskog državljanina Eduarda Šišmakova za organizovanje prevrata oktobra prošle godine.

Svedočenje Aleksandra Sinđelića

Sinđelić je u sudnici, odgovarajući na pitanje advokata, saopštio da je Šišmakov, optužnicom označen kao organizator neuspele zavere, "svo vreme imao koordinaciju" s liderima opozicionog Demokratskog fronta, kojima se takođe sudi da su bili deo organizacije koja je pripremala nasilnu smenu vlasti s ciljem sprečavanja Crne Gore da se pridruži NATO-u.

"Po onome što ja znam, zvanične ruske vlasti nisu angažovale Edija (Eduarda Šišmakova) – takva saznanja nemam", rekao je Sinđelić koji je po optužnici crnogorskog tužilaštva jedini imao direktni kontakt s ruskim državljaninom, organizatorom navodne zavere.

Šišmakov i Vladimir Popov, Rusi optuženi za organizovanje neuspelog prevrata, po navodima crnogorskog tužilaštva i pojedinih zapadnih medija su pripadnici ruskih obaveštajnih službi.

Zvanična Moskva, međutim, kategorički odbacuje bilo kakvu umešanost u neuspeli pokušaj terorizma, ali i odbija da crnogorskim pravosudnim organima dozvoli saslušanje optuženih, kojima se sudi u odsustvu i bilo kakvu saradnju u ovom slučaju.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je nedavno saopštio da Šišmakov i Popov imaju punu zaštitu tog ministarstva i kao "tendenciozne i površne" odbacio tvrdnje o ruskom mešanju u slučaj pokušaja terorizma i naveo da one dolaze od "Podgorice i njenih inostranih mentora".

Lavrov je kategorično odbacio optužbe o umešanosti Moskve i ocenio da taj slučaj ima "karakter političke narudžbine" s ciljem "diskreditovanja opozicionih snaga Crne Gore i potkopavanje poverenja Crnogoraca u Rusiju"

Svedok saradnik Sinđelić, koji od početka svedočenja optužuje opozicioni DF da je finansiran novcem iz Rusije, odakle su imali pomoć za realizaciju plana "nasilne smene kriminalne vlasti i uvođenja vanrednog stanja u zemlji", danas je saopštio da su čelnici Fronta "imali koordinaciju sa Edijem (Eduardom Šišmakovim), u svakom pogledu".

"Edi nije navodio imena i prezimena nikoga iz DF-a, ali je rekao da su svi zajedno radili", rekao je Sinđelić koji je ranije saopštio da lično ne poznaje bilo koga iz Fronta, s kojima je, po optužnici, trebalo da izvede nasilnu smenu vlasti, zauzme Skupštinu…

Tokom današnjeg suđenja reagovao je jedan od optuženih čelnika Fronta Milan Knežević, ocenjujući da Sinđelić govori o Frontu "bez bilo kakvih dokaza".

Knežević i drugi optuženi čelnik Fronta Andrija Mandić udaljeni su juče iz sudnice zbog dobacivanja Sinđeliću, što je njihovo drugo udaljavanje od kada odbranu iznosi ključni svedok crnogorskog tužilaštva.

U Podgorici je u toku suđenje protiv 14 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana optuženih da su na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora planirali teroristički napad u Crnoj Gori s ciljem nasilne smene vlasti i sprečavanja ulaska u NATO.

Izvor: Beta