Sindikat Nezavisnost Fijata: Radnici prodati, ali vezane su nam ruke

Predsednik sindikata Nezavisnost Fijata Zoran Stanić kaže za Insajder da su radnici kragujevačke fabrike razočarani, da se osećaju “ prevareno, iznevereno i prodato”.

Fabrika Fijata u Kragujevcu, Srđan Ilić

Predstavnici Štrajkačkog odbora kragujevačke fabrike "Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija" koje predvodi Samostalni sindikat potpisali su u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom italijanske firme o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

„Mi smo stavljeni pred svršen čin, vezane su nam ruke. Ne možemo da reagujemo ni na koji način. Da bi otpočeli štrajk moramo da ga prijavimo pet dana unapred, a u petak radnici Fijata idu na tronedeljni kolektivni odmor“, objašnjava Stanić i dodaje da je sve ispalo kao „dobro osmišljen čin“.

Stanić koji je prošle nedelje isključen iz Štrajkačkog odbora jer je bio protiv zamrzavanja štrajka dodaje da mu radnici prilaze i traže da se podnese tužba protiv njihovih predstavnika koji su sporazum sa Fijatom potpisali.

„Uopšte ne znamo šta je tačno potpisano, ni da li je išta potpisano. Sve vreme nas drže u mraku i mi ne znamo ni šta podrazumeva i može da podrazumeva odrednica da se uzdržavamo od štrajka, jer nam je to pravo zagarantovano zakonom“, objašnjava Stanić.

Kako bi opisao koliku su pobedu predstavnici Štrajkačkog odbora izborili, Stanić kaže da su radnici pre početka štrajka imali ponudu za povećenje plate od tri odsto, a sada će dobiti 2, 2 odsto ili oko 600 dinara.

Komentarišući dogovor Samostalnog sindikata i Fijata o uzdržavanju od štrajka tri godine, Stanić je rekao da je to "smešno" i lako može da se "obori" jer  ne može da se uskraćuje pravo koje je garantovano Zakonom o štrajku.

Stanić smatra da je "usput i na brzinu" pitpisan i novi Kolektivni ugovor, mimo znanja radnika, a prema njegovom saznanju o tome je Samostalni sindikat vodio tajne razgovore sa Fijatom u maju i junu.

Inače, jutros je nakon potpisivanja sporazuma izjavu dala samo premijerka Ana Brnabić. Novinarima nije omogućeno da postavljaju pitanja, pa je javnost ostala uskraćena za odgovore.

Stojiljković: Očigledno da su pritisci na radnike bili veliki

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je danas da su pritisci na radnike kragujevačke fabrike bili očigledno veliki kada su pristali da neće štrajkovati tri godine i da plate rastu uglavnom koliko i inflacija.

On je za agenciju Beta rekao da rast plata zavisi i od rasta proizvodnje, a pošto je to za radnike Fijata isključeno, krajnje je vreme da se postavi pitanje čije interese štiti vlast: da li građana i radnika, ili kapitala.

Dodao je da je privreda Srbije spoj partijskog upravljanja i zapošljavanja, i povlastica prema investitoru na uštrb socijalnih prava.

"Vlast se servilno ponaša prema stranom kapitalu, garantuje jeftinu radnu snagu, a gradjanima govori da je to nužno zbog smanjenja nezaposlenosti", rekao je Stojiljković.

On je ukazao da je smanjenje stope nezaposlenosti najvećim delom postignuto zapošljavanjem na privremenim i povremenim, kao i na nekvalitetnim i teško održivim poslovima.

Izvor: Insajder, Beta