Sindikat Nezavisnost pozvao zdravstvene radnike da sutra obustave rad na 10 minuta

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ pozvao je svoje članove da sutra, u petak 02. aprila, sa početkom od 12 časova, obustave rad na 10 minuta  i na taj način skrenu pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze medicinski radnici tokom pandemije.

Medicinski radnik ispred privremene kovid bolnice u Užicu Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ kaže za Insajder da najavljena obustava rada nije protest, ni štrajk, već apel svim građanima da se pridržavaju epidemioloških mera i na taj način pomognu zdravstvenim radnicima koji su na izmaku snage.

“Želimo da svi shvate da zdravstveni sistem zaista može da pukne i da su zdravstveni radnici sada na izmaku snage. Pozivamo sve građane da svojim ličnim primerom doprinesu da što pre izađemo iz ove situacije i vratimo se normalnom životu”, navodi Ilić.

On ocenjuje da situacija u zdravstvenim ustanovama nikada nije bila teža i da je zbog toga neophodno  “da se urazumimo, da poštujemo mere i tako pomognemo lekarima koji već godinu dana rade bez odmora”.

“Nećemo se okupljati ni protestovati. Ova obustava rada neće uticati na pacijente. Samo ćemo zastati na nekoliko minuta i time poslati poruku” rekao je Ilić.

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kaže za Insajder da njihov sindikat nije informisan o zahtevima sindikata Nezavisnost.

“Nismo obavešteni o pojedinostima ali možemo da pružimo podršku kolegama ukoliko je razlog za obustavu rada preopterećenost zdravstvenog sistema i svi problemi koje je izazavala pandemija a na koje već izvesno vreme ukazujemo”, navodi Panić za Insajder.

Izvor: Insajder